Коледна проява и европейско събитие в читалището в Дулово

21/12/2018
В салона на Народно читалище „Н. Й. Вапцаров“ в град Дулово бе проведен коледен концерт, съчетан със събитие на Областна администрация Силистра, представена от заместник-областния управител Илиян Великов, който приветства участниците в проявата от името на областния управител Ивелин Статев. В събитието участваха кметът на очбщина Дулово д-р Юксел Ахмед и председателят на читалищното настоятелство Пеньо Ангелов.
 
Преди изпълненията на самодейците – коледари, танцьори и певци, бе представена темата за културното многообразие в Европейския съюз, каквато е темата на 2018 г. Присъстващите научиха, че в Европа има 225 местни езика, а в Европейския парламент официални са 24 от тях, сред които и българският. Реално чрез него е представена и кирилицата, заедно с латиницата и гръцкия алфабет. Европейски ден на езиците се чества на 26 септември с подкрепата на Европейския съюз от 6 декември 2001година, която бе обявена за Европейска година на езиците.
 
Разгледана бе и темата за предстоящите празници Бъдни вечер, Рождество Христово и Коледа в светлината на традициите на различните народи. Включително и за разнообразието на образа и имената на добрия Дядо Коледа, наследил своя „предшественик“  добрия старец.
 
Този, който е желан гост навсякъде и за когото европейските страни имат различни имена, с които го наричат. Някои дори имат повече от едно име, примерно в Полша са 6 – според регионите, в Испания три – отделни за испанци, баски и каталунци, и т.н.
 
Началото на традицията е в 3-4 в. в Кападокия. Според легендата става дума за много млад мъж, останал в историята като човек с качествата благороден, щедър, дълбоко религиозен и посветен на църквата. Дарил е цялото си богатство на бедните и на онеправданите. В памет на неговата щедрост е останала традицията хората да си разменят подаръци.
 
Събитието на Областна администрация Силистра е в изпълнение на приоритетна ос 2 от Комуникационна стратегия на Република България – работна програма 2018. Подобно събитие бе проведено в село Шуменци – в НЧ „Стефан Караджа“, а третото предстои на 22 декември от 10 ч. в салона на НЧ „Пробуда“ в село Калипетрово с председател Курти Иванов.
 
В програмата: презентация за културното многообразие в Европа, представяне на книгата „Шиковското население в Добруджа“ на силистренеца Йордан Касабов – доктор по етнология, и концерт на местни самодейни състави.