Заседание на Областна комисия за военни паметници Силистра

13/12/2018
В заседателната зала на Областна администрация Силистра бе проведено заседание на Областна комисия "Военни паметници", водено от заместник-областния управител Стоян Бонев. Обсъдени бяха предложения за включване в регистъра на новоизградени паметници, както и за ремонт на създадени в предишни години.
 
По предложение на община Силистра са утвърдени в картотеката да влязат два паметника: паметник в село Калипетрово, открит наскоро с изписани 53 имена на загинали във всички войни през 20-ия век, както и изграденият паметник в Дунавски парк Силистра, посветен на 100-годишнината от Добруджанската епопея в Първата световна война и годишнината от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовската мирна спогодба, станал възможен благодарение на инициативата и даренията на проф. д-р Иван Гаврилов от София и на Тодор Тодоров - областен координатор на ПП ГЕРБ в Силистра.
 
Община Кайнарджа чрез инициативен комитет на село Войново поиска разрешение за изграждане на паметник с изписани имената на 14 загинали, както и на други 25 участници във Втората световна война, които са се завърнали от боевете в битките за Европа от хитлеро-фашизма.
 
От същата община бе напомнено, че вече са поискали средства за паметника в село Поп Русаново, но досега не са им отпуснати. Обяснено бе, че постъпилите предложения в предишни периоди не трябва да бъдат повтаряни, тъй като остават на вниманието на МО за 2019 г. Сред тези предложения е и паметник в град Тутракан, в която община вече са ремонтирани всички паметници, а тази година бяха открити два нови – в селата Шуменци и Варненци.
 
Община Алфатар представи ремонта на паметник с имена на загинали, изграден през 1954 г., а община Дулово – дейностите по паметни плочи в мемориалния парк в село Межден.