Среща при областния управител с граждани по темата за трафика на тежкотоварни автомобили

29/11/2018
Областният управител на област Силистра Ивелин Статев се срещна по тяхна молба с петима граждани на Силистра – д-р Недко Белев, Иван Берберов, Петър Стефанов, Юлиян Желев и Петър Мирчев, за да ги изслуша във връзка с продължаващия актуалността си проблем с преминаващите през града тежкотоварни машини на път за ГКПП към платформите за превоз през река Дунав.
 
Те изразиха тревогата си предвид шума, мръсотията, опасността от ПТП, особено на невралгични места като завоя преди бариерата към граничния пункт, а и при навлизане в града. Във връзка с това представителят на държавната власт е наредил да се изготви обстоен материал, който предстои другата седмица да бъде депозиран в канцеларията на  правителството.Той включва и въпроса за неработещия поради липса на концесионер от 2012 г. насам Фериботен комплекс Силистра.
 
В предоставената информация се припомня историята на изграденото с европейски средства съоръжение, което още в началото си е в разминаване с интересите на северната ни съседка, и по тази причина проблемът е на междудържавно, а не на регионално или на общинско нива.
 
Областният управител заяви пред петимата граждани, че за година и половина е изпратил официално писма до министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на транспорта и информационните технологии.  Отделно са проведени срещи с ресорни министри, за да бъде информирана държавната власт на най-високо ниво относно проблемите с отклонения трафик на тирове и тежкотоварни машини през Силистра на път за Румъния.
 
Участвалите в срещата граждани изразиха мнение, че са наясно относно това как проблемът не може да бъде решен сега и/или в близките 1-2 години, но настояха властовите институции да създадат порядък, за да бъдат избегнати тежки рискове за инфраструктурата, екологията, здравето и живота на хората.