Областният управител, митрополит Амвросий и представител на РУО на МОН обсъдиха обучението по религия

29/11/2018
С домакинството на митрополит Амвросий – духовен водач на Доростолска епархия, бе проведена отдавна планирана среща с областния управител на област Силистра Ивелин Статев и на РУО на МОН – представено от Ивелина Петрова – ресорен старши експерт. В срещата участва и протосингелът на епархията отец Добри Чаков.
 
Обсъдена бе темата за обучението по религия, каквато от десетина години не се провежда в нито едно училище. По този въпрос наскоро представители от най-високо управленско ниво в образователното министерство са участвали в манастир край Перник във форум, обсъдил добрите практики на територията на някои от епархиите в страната.
 
Сред направените констатации е изводът, че там, където се изучава религия, има промяна в поведението на учениците в проявата на „съпреживяване на емоции, чувства и мисли на другите (емпатия) и „търпимост и зачитане на различията, били те социални, културни, сексуални или религиозни(толерантност).
 
От началото на новата календарна година ще започне проект, продължение на "Твоят час", в който ще е възможно обособяване на групи за изучаване на християнски ценности, като предстои краткосрочен курс (32 часа) за учители. В област Силистра според направеното проучване има 34 преподаватели, желаещи да го изкарат.
 
Предстои обучение на 40 души от цялата страна под формата на допълнителна квалификация по предмет „Религия“, като един от тях ще е от Крайдунавска Добруджа.
 
По справка на МОН в област Силистра в момента има 16 обучени учители, от които един дори е завършил богословски факултет. По предложение на областния управител предстои среща с тях с ръководството на РУО на МО и на епархийския съвет на Доростолска митрополия начело с митрополит Амвросий. В края на настоящата учебна година ще бъде направен план за работа за следващата, когато би трябвало да започне обучението по религия.
 
По информация от митрополита, в България бъдещите богослови се учат в две семинарии – София и Пловдив, в 4 факултета на различни висши учебни заведения, както и в единствената Духовна академия. Поради липса на реализация обаче, предвид настоящата учебна програма, недостатъчен е в момента интересът на младите хора към тази специалност – в Силистренския край през последните 15 години само един е завършил „Богословие“.
 
Има обаче епархии в други административни области – Пловдивска, Неврокопска, Ловчаска и др., където картината е по-оптимистична в това отношение. В нашия район ситуацията е по-различна, предвид и спецификата на населението в етническо отношение, което изисква целенасочени общи действия. За отбелязване е, че състоянието на свещеничеството в България във връзка с кадрите е по-лошо от преди 1989 г., когато е имало 1 200 души, служещи в църквите, докато сега са 800.
 
„Най-важното при изграждането на една църква е полагането на нейните основи, така е и с обучението – непременно да се започне, макар че не зная защо не приемаме думата „вероучение“ – тази бариера трябва да бъде прескочена, защото няма нищо страшно в нея“, заяви митрополит Амвросий в край на срещата. Неговата препоръка е изучаването на религия да става в основното образование, защото в по-малките класове има по-добра възприемчивост.