В Алеково приключиха срещите за 75 г. от спасението на българските евреи

14/11/2018
В алфатарското село Алеково – в НЧ „Пробуда“, приключиха събитията на Областна администрация Силистра, този път с участието на Елена Томова - главен секретар. Заедно с проблемите, свързани с холокоста бе отбелязан и предстоящият празник Ден на християнското семейство, който по традиция е на  21 ноември. Представени бяха автентични народни песни от самодейците на КП „Димитрина Кунева“ и от читалището домакин с худ. р-л Пламен Калчев.
 
Спасяването на евреите в България по време на Втората световна война е едно от събитията от световно значение в България, което вече 75 години е обект на дискусия, защото е свързано с холокоста (б.а.-думата произлиза от гръцките думи „напълно“ и „изгаряне“и с различните гледни точки към него.
Депортациите са спрени след силна обществена реакция, в която основни действащи лица са Светият Синод на БПЦ и лично софийският митрополит Стефан I екзарх Български, както и пловдивският митрополит Кирил – бъдещ патриарх на БПЦ; депутати, подписали писмото на подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев до министър-председателя Богдан Филов, както още на синдикални лидери, политически дейци, журналисти и обикновени граждани.
В периода октомври – ноември 2018 г. в област Силистра бяха проведени събития, посветени на 75-ата година от спасението на българските евреи от холокоста. Техен организатор бе Областна администрация Силистра и бяха свързани с „провеждане на комуникационни инициативи за отбелязване на приноса на Република България в спасяването на евреите от холокоста“. то е във връзка с работна програма за 2018 г. – дейност 2, приоритет 2, на Комуникационната стратегия на Република България“.
Домакини и партньори в провежданите срещи с граждани от различни поколения бяха народните читалища в селата Зафирово (община Главиница), Кайнарджа, Черник (община Дулово), Старо село (община Тутракан) и Алеково (община Алфатар). В тях участваха представители на местните власти, самодейци и ученици, обогатили съдържанието на срещите със свои съпътстващи мероприятия в навечерието на някои от най-тачените родни празници.