В СУ "Н. Вапцаров" Силистра бе открита първата част от обновената по проект пространствена среда

5/11/2018
В Средно училище „Никола Вапцаров“ в Силистра бе проведено откриване на първия етап от изпълнението на проекта „Обичам моето училище“, съвместно дело на регистрираната в Англия и в Уелс Фондация „Light source („Извор на светлина“), представлявана от живеещата в чужбина българка Албена Спърлинг, която гостува в Силистра със своя съпруг и партньор в начинанието, заедно с учителския екип на директора на училището Калоян Нейков и с помощта на учениците, и на техните родители.
 
В тържеството участва заместник-областният управител Илиян Великов, който поздрави от името на държавната власт в област Силистра, и връчи паметен плакет на дарителката.
 
На практика фондацията подари целия интериорен дизайн и фототапети за 20 учебни стаи, както и за други пространства в училището, цветовото и съдържателно уточнение е ставало изключително онлайн в интернет с координатора на проекта Ясенна Пецова – заместник-директор по учебната част.
 
Вокална група „Хармония“ осъществи музикалния поздрав до участниците в ритуала – ученици, учители, представители на медиите. Обявено бе, че проектът ще има своите втори и трети етапи, както и, че предстои дарителска кампания за набиране на книги и списания, с които да бъдат обогатени кътовете за отмора и споделяне, обособени във фоайетата на училището, в което има общо 40 стаи и 9 коридора.
 
От 2 години насам г-жа Спърлинг изпълнява у нас проекти с подобни съдържание – до този момент в 13 училища в над 10 града, сред които София, Пловдив, Ямбол и Стара Загора, както и в села като Железница и Долни Цибър. През 2019 г. предстои да бъде обърнато внимание на нови 7 училища.
 
Благодарение на проекта е променена атмосферата в едно от най-големите като база училища в региона, в което все още не е планирано саниране. Скучната, студена и неприветлива действителност е заменена с уют, светлина, положителна енергия и забележителна естетика. Така в Силистра – градът с най-красиви дунавски залези, вече има училище, в което точно залезите създават романтична нотка, осигурявайки спокойствие, хармония и отваряне към хубавото.