Извънредно заседание на Областна комисия по епидемии и епизотии в област Силистра

24/10/2018
В заседателната зала на Областна администрация Силистра с участието на зам.-областните управители Стоян Бонев – водещ заседанието, и Илиян Великов бе проведено извънредно заседание на Областна комисия по епидемии и епизотии, заедно с Областен кризисен щаб, във връзка с проблем, възникнал след намирането на българска територия на диво прасе, умряло от вируса на АЧС – африканска чума по свинете, какъвто има в 9 страни в Европа.
 
В работата на заседанието участваха д-р Цвятко Александров, началник на отдел в Българска агенция по безопасност на храните, и д-р Себахтин Халид – директор на ОД към БАБХ. Те представиха фактическата обстановка по повод случая, който е от 18 октомври, с доказана проба от 23 октомври т.г.
 
Предложени бяха и мерки, които да бъдат взети за недопускане на вируса в т.нар. заден двор, в които хората отглеждат свине при домашни условия, както във фермите, така също и в индустриалните комплекси.
 
Съобразно това бяха взети и няколко решения, сред които – определяне на инфектирана зона от 20 км, в която влизат населени места от общини от областите Силистра – Силистра, Кайнарджа, Алфатар, и Добрич – Крушари, Тервел; буферната зона е определена също на 20 км, включващо още общините Дулово, Алфатар, Генерал Тошево, Ситово, Тервел. Предстои актуализиране на списъците с отглеждани свине вкъщи.
 
Ще бъде проведено претърсване за болни или умрели диви прасета при строг ред с участието на ОДБАБХ, горско стопанство, граничните власти и ловните дружинки. Веднага след заседанието на комисията бе предвидена среща и с ръководителите на 32 ловни дружинки, за да бъдат разгледани мерките. От споделената информация стана ясно, че в съседна Румъния вече над 1 000 са огнищата на АЧС, а всеки ден има по нови 3-4 огнища.