В област Силистра започват събития в читалища, посветени на спасението на българските евреи

15/10/2018
В област Силистра,у както навсякъде в страната, тази седмица започват инициативи за отбелязване на приноса на България в спасяването на евреите от холокоста. Поредицата от културно-информационни събития са организирани със съдействието на Областна администрация в Силистра по предварителен график и с домакинството на различни читалища. В края на седмицата са две от тези събития: първото от тях е на 18 октомври от 15 ч. в салона на читалището в Кайнарджа и е включено в програмата за честване на 40-ата година от обявяването на селото за център на община.
 
Включени са кратка мултимедийна презентация за историческите събития, свързани със спасението преди 75 години на българските евреи по време на Втората световна война, придружена с текст по темата, представящ акцията, както и исторически преглед за евреите в Европа и конкретно в България, вкл. и в Силистра.
 
По подобен начин в село Зафирово ще има събитие на 19 октомври от 15 ч. Всяка община, респективно всяко читалище избира с какво още да попълни проявата, за да добие завършен вид.
 
Останалите населени места, където ще има събития, посветени на холокоста, са населените места Старо село в община Тутракан, Алеково в община Алфатар и Черник в община Дулово. 
 
Събитията са свързани с инициативата „Провеждане на комуникационни инициативи за отбелязване на приноса на република България в спасяването на евреите от холокоста“ и са част от работна програма за 2018 г. – дейност 2 в приоритет 2, от Комуникационна стратегия на Република България“.
 
Спасяването на евреите в България през Втората световна война е едно от събитията от световно значение в България, което вече 75 години е обект на дискусия, защото е свързано с холокоста ((б.а.-думата произлиза от гръцките думи „напълно“ и „изгаряне“) и с различните гледни точки към него.