Областният управител на Силистра на прояви в Сребърна и Татарица

15/10/2018
Проведен бе 6-ият кулинарен фестивал "Гозбите на Добруджа - Сребърна 2018", част от Областен културен календар, дело на община Силистра, кметство Сребърна и НЧ "Възраждане.
 
С участието на стотици ястия в няколко категории. Фолклорна програма от състави от Силистренска и Русенска области. Гости бяха представители на различни национални телевизии и вестници с агронасоченост, които проявиха интерес както към проявата, една от най-големите по рода си в Крайдунавска Добруджа, но и към местния земеделски бизнес и поминък.
 
Заедно с представители на местното самоуправление - ОбС и община Силистра, в деловата част на кулинарния празник участва и областният управител Ивелин Статев, от чието име бе дадена една от най-представителните награди - "Вечен календар", спечелена за поредното си успешно участие от Калина Михайлова - кмет на село Шуменци, община Тутракан, известен фолклорист и инициатор на културни изяви.
 
Останалите награди:  за Смесен хор "Седянка" при НЧ "Доростол" Силистра ("Три обредни пити") и Фамилия "Симови" (за поредно чудесно представяне, вкл. и за етновизия); специална награда имаше за децата на село Сребърна, участници в проявата. Награди получиха близо 15 от участниците, но най-големите от тях в различни раздели са за: Марина Красимирова и Мария Желязкова от Сребърна, Иванка Петрова - Попина.
 
В ход е съставяне на уникална Добруджанска кулинарна енциклопедия, каквато председателят на журито Йордан Касабов - д-р по етнология, отдавна е предложил да стане факт и според предварителната информация на 80% е събрана необходимата информация.
 
Областният управител участва като гост и в служба за празника Покров Богородичен в едноименния храм в село Татарица, отслужена от архиепископ Флавиан - духовен водач на Православна старообрядческа Славска епархия с център Успенски манастир край град Тулча в Република Румъния.
 
Църквата "Покров на Пресвета Богородица" в селото, което е съставно на село Айдемир, е строена през 1750 година и няма аналог в страната. Камбаната, иконите, свещниците и богослужебните книги са от световноизвестната Киевско-Печорска лавра в Украйна. За пръв път гостуват мощи на светия великомъченик. Татарица е съставно село на село Айдемир, населено с руснаци казаци, дошли по тези земи преди повече от триста години. Според исторически свидетелства великоруските заселници от сектата на некрасовците намират убежище в пределите на Османската империя през 1674 година след потушаването на Булавинския бунт в Русия.