В Силистренска област честваме 1 октомври - възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България

1/10/2018
В различни населени места в област Силистра със слова, художествени програми и с ритуали по поднасяне на венци и цветя бе почетена символната дата 1 октомври 1940 година, когато българските войски навлизат в Крайдунавска Добруджа, за да възстановяват държавността в региона след годините на чужда окупация.
 
В тържеството в Силистра участваха представители на държавната и на местните власти, както и на представители на институции, политически партии, обществени групи и много граждани. Областният управител Ивелин Статев поднесе цветя на паметника на цар Борис III – Обединител на Отечеството, от името на Областна администрация Силистра, заедно с другите участници в празника.
 
Както и на паметната плоча, изградена миналата година в началото на Дунавски парк Силистра в чест на Добруджанската епопея през 1916 г., резултат от дарителския жест на г-н Тодор Тодоров и на проф. д-р Иван Гаврилов.
 
Тази година слова поднесоха зам.-кметът на община Силистра Мирослав Тодоров и Вера Милева – уредник в Регионален исторически музей Силистра. Те припомниха славните есенни дни преди 78 години, когато отново свободно зазвучава регионалният химн „О, Добруджански край“, а самодейци ритуално разчупват оковите на несвободата – народностна, езикова и културна. Стихове представиха деца от подготвителни групи, песни изпълниха солисти от Център за музика и изкуства Мегатон, а караула осъществиха членове на ВДРО.
 
В област Силистра извън областния град паметни знаци за трудните години на чужда окупация има в град Тутракан, в селата Сребърна и Кайнарджа, а под различни форми и в други населени места.