Тържествено заседание на ОбС Силистра

14/9/2018
В зала „Версай“ в Силистра бе проведено тържествено заседание на Общински съвет Силистра във връзка с празника на града – 14 септември – Кръстовден. В него участваха евродепутатът Емил Радев, народните представители от 20-и МИР Силистра Алтимир Адамов, Александър Сабанов и Стоян Мирчев, областният управител Ивелин Статев (представителят на държавната власт поздрави всички присъстващи за празника), Негово Високопреосвещенство митрополит Амвросий, представители и духовници от арменската общност в България, представители на различни институции, вкл. от други краища на България, както и много граждани.
 
Гости на тържеството бяха делегации от няколко побратимени града на Силистра – Ржев – Русия, Хмелницкий – Украйна, Кикинда – Сърбия, Слобозия и Кълъраш – Румъния, и др. Подобно на областния управител повечето от тях вписаха своите послания в специалната книга, поддържана в община Силистра от 2009 г. насам.
 
Д-р Мария Димитрова – председател на ОбС Силистра, откри заседанието с участието на 28 общински съветници. В изпълнение на решения от предишни заседания бяха връчени следните награди – на доц. д-р Илиана Горанова – педадог и университетски преподавател – за удостояване със звание „Почетен гражданин на Силистра“, на Християн Маринов – курсант, за „Граждански принос“, на Нели Чешмеджиева – преподавател в частна школа –  за студентски успехи, на студентката Марина Куртева – за вицесветовна титла в IT-състезание в САЩ, участието в което е станало факт с подкрепата на община Силистра.
 
Отделно гостът на заседанието Кеворк Крикорян, представител в България на Фондация за развитие на Армения, награди със стипендия талантливата художничка Мария Славова. От свое име фолклористката Мария Христова – организатор на Клуб „Добруджа“ при НЧ „Доростол“ Силистра“ – носител на наградата за граждански принос в предишни години, връчи на ръководителката на делегацията от Ржев – Русия, добруджански народен костюм, какъвто миналата година бе отреден за представителка на Япония.
 
В поздравителната програма участваха деца от ДГ „Иглика“ и от ДГ „Нарцис“, както и трио „Елмина“ от Център за музика и изкуства „Мегатон“.
 
От 18,30 ч. на пл. „Свобода“ е тържествената церемония за празника на Силистра – слово на кмета на общината д-в Юлиян Найденов, който пред общинските съветници и гостите по време на тържественото заседание направи преглед на извършеното в община Силистра през последната година, както и концерт с местни състави и гост изпълнители.