102 години Тутраканска епопея - национално възпоменание край Мемориал гробница 1916 - село Шуменци

2/9/2018
По традиция от преди близо 80 години в първите почивни дни на м. септември бе проведено поредното възпоменание край Мемориал гробница 1916 край силистренското село Шуменци в община Тутракан в чест на 102 г. от Тутраканската епопея на Добруджанския фронт в Първата световна война.
 
В ритуала, вкл. заупокойна молитва, възпоменателни речи и поднасяне на венци участваха представители на различни местни, регионални и национални институции. НС на Република България бе представено от 6-има народни представители, сред които двама от 20-и МИР Силистра – Алтимир Адамов и Александър Сабанов; от Министерство на отбраната – екип начело с Иво Антонов – директор на дирекция; от Областна администрация Силистра бе Стоян Бонев – зам.-областен управител, от община Тутракан – кметът д-р Димитър Стефанов и Данаил Николов – председател на ОбС, Петър Бойчев – директор на Исторически музей, и др., както още от военни отдели и от администрации на близки региони, а и от съседна Румъния.
 
В споделеното в речите на кмета на общината, от ген. Манушев – народен представител, и от г-н Антонов, стана ясно за пореден път, че мемориалът в Шуменци, заедно със събрата си в Добрич, а и гробницата край ГКПП Силистра са от примерите за преклонение пред паметта на българските войни и офицери, дали живота си за свободата и за обединението на България.
 
Над 100 са паметниците  в страната – сред тях са и новооткритите на 1 септември т.г. в селата Варненци и Шуменци, възстановени, ремонтирани или наново изградени в чест на загиналите българи в 4 войни през 20-ия век, на практика само половината от общо 100 хиляди, които имат гробове и могили в родината си, другите са в съседни страни - Румъния - Северна Добруджа, Сърбия, Гърция, Македония.
 
Това е станало с държавни средства в изпълнение на програмата на Национален инициативен комитет „100 години от края на Първата световна война”, чиито кулминационни събития предстоят през настоящия м. септември в София и в други градове на страната.