В селата Варненци и Шуменци бяха открити паметници на загинали български войници и офицери

2/9/2018
В рамките на един час в първия ден на м. септември в силистренските села Варненци и Шуменци бяха открити нови паметни плочи на загинали войници и офицери – местни жители, участници в 4 войни през 20-ия век – Балканска, Междусъюзническа, Първа световна, Втора световна. Те станаха факт по инициатива на местните общности, водени от кметиците на селата Снежана Михайлова и Калина Михайлова, с подкрепата на Исторически музей с директор Петър Бойчев и на община Тутракан – кмет д-р Димитър Стефанов и ОбС с председател Данаил Никколов.
 
Паметниците са част от Областен регистър на военните паметници, воден в Областна администрация Силистра, и са финансирани с държавни средтва чрез Национален инициативен комитет за честване на 100-годишнината от края на Първата световна война, чиято програма продължава и кулминацията й е с различни прояви през настоящия месец.
 
В откриването на паметниците с общо 48 български герои – 28 във Варненци и 20 в Шуменци, участваха освен представители на местните власти народният представител Александър Сабанов, заместник-областният управител Стоян Бонев, екип на Министерство на отбраната, воден от Иво Антонов – директор на дирекция, военни дейци и много граждани – сред тях и ветеранът от войните Георги Атанасов Пенчев, който на 18 юли т.г. навърши 95 години.
 
От името на инициаторите на проявите – съответните кметства, бе представен извървеният път по организацията на изграждането на паметниците. Приветствия поднесоха д-р Стефанов, г-н Бонев и г-н Антонов, който връчи на кметиците екземпляр от уникален албум на българските военни знамена. Отци от Русенска епархия проведоха панихиди в памет на загиналите български войници по фронтовете през миналия век, поднесени бяха венци и цветя, а всяка от церемониите завърши със заря.