С участието на министър Порожанов в Силистра заседава Областният координационен щаб във връзка с опасността от болестта "африканска чума"

24/7/2018
В Областна администрация Силистра бе проведено заседание на Областен координационен щаб във връзка с опасността от болестта "африканска чума", неин председател е Ивелин Статев – областен управител на област Силистра, допълнено със среща със свиневъди от областите Силистра и Русе. В двата форума участваха Румен Порожанов – министър на МЗХГ, д-р Дамян Илиев – директор на БАБХ, както и Младен Маринов – главен секретар на МВР, Григор Гогов - изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите, и представители на други институции на национално и на регионално нива, вкл. от общините от област Силистра.
 
Министър Порожанов, д-р Илиев, г-н Маринов, г-н Гогов и придружаващите ги лица инпектираха работата на ГКПП Кайнарджа.
 
„Необходима е правилна и навременна информация между институциите и гражданите, и затова настояваме тя да бъде събирана в ОДБХ и в Областна администрация Силистра, и съответно координирана с Националния оперативен щаб“, заяви областният управител г-н Статев при откриването на заседанието.
 
Разгледани бяха обстановката край р. Дунав и режимът при ГКПП Силистра и ГКПП Кайнарджа, тъй като стотици са огнищата с болестта в областите Тулча и Констанца в Република Румъния. Като за начало бе припомнено, че в Европа африканската чума има десетгодишна история, започнала в Грузия при внос с кораб на отпадъци от Мадагаскар. Нейни проявления има още в десетина държави – Азербайджан, Армения, Беларус, Прибалтика, Украйна, Молдова, Полша и Румъния (вълната там е от два месеца).
 
Обсъдена бе извършената работа в двете ГКПП в Силистренско и от споделената информация става ясно, че в Силистра има нужда от подобрения на дезинфекцията със създаване на рамка с помпа за опръскване с разтвор на преминаващите леки и товарни автомобили. Това предстои да стане със съвместните усилия на община Силистра и на намиращите се на територията на общината свинекомплекси.
 
Отново заедно с община, но в Кайнарджа, на тамошното ГКПП (8.00-20 ч.), през което преминават предимно товарни коли, тъй като е непопулярна локация, двама работници с ръчна бензинова водоструйка извършват дезинфекцията, като за целта са снабдени със съдове за вода, превозвана с водоноска.
 
В хода на обсъждането на проблема присъстващите научиха: 86% от свинете в България се отглеждат в индустриални условия – общо около 400 000 в страната, от които 300 000 са в Северна България, а само в областите Силистра (места за отглеждане – Попина, Ветрен и Майор Ценович) и Добрич са 80 000, половината от които в крайдунавските общини Силистра и Ситово.
 
При инвентаризацията на т.нар. задни дворове в област Силистра в списък са вече 629 от тях, но се предполага, че има още поне 150-200, които тепърва ще се установяват. Препоръката е стопаните сами да заколят свинете си, за да ликвидират опасността от евентуално заразяване на стоката си. Половината от притежаващите свине над 80 кг имали нагласа да послушат препоръката, като агитацията в това отношение ще продължи, предвид тревогата, че не се вземат достатъчно мерки в северната ни съседка. Всички общини имат 24-часова телефонна връзка с общинския ветеринарен специалист. ОДБДХ Силистра е направила списъци на участниците в проведените срещи по места.
 
Обсъдена бе и темата за съвместната работа с ловците – в момента се разпределят 40 000 комплекта за проби за трихинилоза и за вируса на африканската чума, а са договорени още 100 000. Три пъти е увеличен броят на хората, ангажирани с разчитането на пробите в специализираната лаборатория.
 
Коментиран бе начинът за отстрел на дивите свине, които по направени сметки са със 115 000 повече от необходимото. За целта са направени промени в ловните закони. От 25 юли т.г. груповият лов ще е възможен на територията на дружествата извън рисковите зони Силистра и Добрич, където пък ще е разрешен само индивидуален лов при определени условия, за които вече е направен инструктаж.
 
В момента се изгражда телена ограда в протежение на над 130 км от Черно море до Дунав, за да бъде попречено на дивите свине да преминават между България и Румъния. Монтажът се извършва от 3 горски  стопанства, за да бъде готов до 2-3 седмици. Отпаднал е вариантът за монтиране на т.нар. електронен пастир по няколко причини: вносът е от Германия и Нова Зеландия, и най-рано може да бъде осъществен до м. септември, отделно е по-скъпо съоръжение и се предполага, че няма да е ефективно.
 
Пред властовите институции представителите на индустриалните свинекомплекси бяха конкретни и категорични в предложенията си: те искат санитарни коридори, за да могат да извеждат продукцията си до кланиците; помощ от държавата да не допусне болестта до 10-километровите зони около местата за отглеждане на свине; настояват за реален и ефективен контрол на митниците във връзка с вноса на хранителни продукти чрез преминаващи туристи, предвид активния отпускарски период; изразяват тревога за евентуално навлизане на диви прасета от Румъния през водите на река Дунав; ангажират се да участват във всички мерки, осъществявани от държавата, защото осъзнават и своята отговорност, вкл. и в менажирането на системите си за сигурност, в които производителите от Силистренско и Русенско твърдят, че са въвели драконовски мерки; поставена бе и темата за обезщетенията при необходимост; искат също санкции за гражданите, които преминават през границата, криейки забранени храни (с допълнението – на 7 езика са предупрежденията на граничните пунктове относно този вид забрани); поискан бе и режим за обход на екарисажите до различните места на производители на месо и месни продукти, за да се изключат възможности за пренасяне на зарази.
 
В хода на дискусията се получи и информацията, че през м. август ще пристигне комисия за проверка на базите относно биосигурността, а на 6 септември предстои международна конференция за трансграничното предаване на болести между животните.