Заседание в Областна администрация за мерки срещу опасността от африканска чума

22/7/2018
В Областна администрация Силистра по покана на Ивелин Статев - областен управител на Област Силистра, бе проведено разширено заседание във връзка с епизоотичната обстановка в района с участието на представители на различни институции. Участваха представители на общините в Крайдунавска Добруджа, ОБДХ, ОДМВР, ДАНС, Гранична полиция, Областна дирекция „Земеделие” , областен отдел „Автомобилна администрация”, Окръжна прокуратура, горски и ловни стопанства, собственици на месопреработвателни предприятия (3 – в Силистра, Ветрен и Майор Ценович).
 
Стана ясно, че са необходими изолатори на конфискувани животни, превозвани нерегламентирано, заради опасността от африканска чума. Регистрирани са вече над 600 стопанства от типа „заден двор”, но броят им ще се увеличи поне с още 200-300, тъй като регистрацията продължава.
 
На ГКПП в Силистра работи дезинфекционна площадка и се прави подготовка на друга - при ГКПП в с. Кайнарджа, където обаче на ден минават по десетина автомобила. Вървят проверки на превозните средства и на личния багаж на пътниците с цел евентуална конфискация на всички хранителни продукти за лична консумация, внасяни в България. Областното пътно управление почиства и дезинфекцира два пъти дневно стоянкките за паркиране на автомобили Обърнато бе внимание на факта, че с подаваната информация не бива да се всява паника сред населението. 
 
С напомнянето обаче, че огнища от болестта има в областите Тулча и Констанца в Република Румъния. Ден преди форума в Областна администрация Силистра, в София бе проведено заседание на Оперативния щаб с участието на областния управител Ивелин Статев. Националният епизоотичен щаб ще изчислява икономически щети от така създадената ситуация.  Предстои полагане на бодлива тел по границата от Силистра до Дуранкулак, за да се предотврати евентуално влизане на свине с африканска чума от Румъния в България, за което съобщи и БТА.