Работна среща на областния управител на Силистра и екипа на РБ „Партений Павлович“

23/4/2018
В кабинета на областния управител на област Силистра Ивелин Статев бе проведена среща с екипа на Регионална библиотека „Партений Павлович“ Силистра, воден от директора й Даниела Недялкова. Повод за посещението бе приключването на поредните изяви, започнали на 2 април – Международен ден на детската книга, и 23 април – Международен ден на книгата и на авторското право.
 
Представителите на най-голямото библиотечно звено в област Силистра (отделно 72 са читалищните библиотеки в областта, а има още в учебни заведения) споделиха свои активности, вкл. и в т.нар. маратон на четенето, както и проблеми.
 
От направените презентации от г-жа Недялкова и нейните колеги стана ясно, че т.г. в четенето са участвали 442 души, което е почти два пъти повече от миналата година – изчетени са над 500 страници, като сред четците е имало и тийнейджъри. Това е най-трудната библиотечна аудитория, независимо че 57% от читателите са ученици.
 
„Книгата е душа и най-смелите – писатели, поети, художници и други, споделят чрез творбите си своите емоции и мисли, а споделянето е ценност“, коментира чутото от гостите областният управител г-н Статев.
 
Той се ангажира с един от битовете проблеми на библиотеката в крайдунавския град – необходимост от усвояване на нови пространства. Предстои съвместна проучвателната работа на територията на имот, който е държавна собственост и в момента е свободен.
 
Библиотекарите също споделиха пред представителя на държавната власт, че предстои реализация на нов уникален проект, свързан с паметниците в Силистра, всеки от който ще бъде представен като място и с информация за него на специална карта.
 
На всеки обект ще има чип, благодарение на който ще е възможно чрез приложение в интернет да се получават онлайн данни за съответния паметник.