Представители на МОСВ и Областна администрация Силистра уважиха с внимание спасители на щъркели в Силистренско

22/3/2018
Зам.-министърът на МОСВ Красимир Живков, директорът на РИОСВ Русе Любомир Атанасов и зам.-областният управител на Силистра Стоян Бонев, заедно с представители на неправителствената организация „Зелени Балкани“, посетиха село Зарица във връзка с местната акция за спасяване на щъркели, осъществена от Сафет Халид и неговите съселяни, за която се говори в цялата страна.
 
Случаят в добруджанското село бе разгледан от представителите на властта като пример за гражданска инициатива и за реализирано на практика партньорство – в случая между гражданите и кметството. Според г-н Живков не са необходими допълнителни разпоредби как да се постъпва в подобни случаи като с бедстващите щъркели в Североизточна България.
 
На „виновника“ за визитата бяха връчени поздравителни адреси от министъра на МОСВ Нено Димов и от Областна администрация Силистра от името на областния управител Ивелин Статев (отделно и за кметство Зарица с кмет Феджри Билял, както и за Левент Садък).
 
Екоминистърът изпрати и специален подарък за г-н Халид – печка на твърдо гориво. Инициаторът на акцията благодари на всички за вниманието. В специалното му обръщение се казва: Благодаря на всички хора в България и по света, които ме подкрепихте (включително и във Фейсбук). Знам, че щъркелите са божествени птици, символ на здраве и дълголетие. Спасих петте щъркела и го направих със сърце и съвест. Нека тези щъркели да донесат на всяко семейство, без значение религия, етнос и вяра благословение, здраве и късмет. От 26 години насам всяка зима той има грижата за пътя в района към Исперих. Вадил е от 3-метрови преспи хора с техниката, с която разполага, помагал е на родилки, пренасял е храна за своите съселяни.

 

Зам.-министър Живков: „Много е важна първата реакция на хората в подобни ситуации...Не случайно днес сме тук с ръководството на РИОСВ Русе и на Спасителен център „Зелени Балкани“, защото това са институциите, които могат да дадат най-добрите указания как да реагират хората. Това са птици от защитен вид, трябва да се реагира веднага, да им се окаже помощ и след това да се пуснат отново на свобода". Представителят на МОСВ благодари на жителите на селото, защото заради тяхната незабавна реакция тези птици от защитен вид са останали живи.  
 
Според еколозите между 100 и 200 екземпляра в района Силистра (Царица, Дулово - общината, Сокол) – Шумен – Русе са спасени от хора по домовете им и по други места. Вече в 10 села екипът ветеринари е прегледал спасените щъркели. Иззети за допълнителна помощ са 4 щъркела с фрактури на крака и криле, както и един мишелов от Силистра.
 
Препоръката е да бъдат отглеждани в кметства, млекарни и стопански дворове, а не по домовете на селяните, за да бъдат далеко от хора, т.е. да не бъдат подлагани на стрес. Хората са уговорени да премахнат вързаните на щъркелите мартеници. Еколозите са попаднали на щъркел с пръстен, поставен му в чужбина, който е дошъл да дойде да се размножава у нас.