Тържества за 3 март в област Силистра

3/3/2018
На сцената на площад „Свобода“ в град Силистра – център на едноименната административна област, бе тържеството, посветено на 3 март – национален празник, Ден на Освобождението от турско робство, честван по случай 140-а година от Санстефанския мирен договор.
 
Празникът включви издигане на националния флаг на Република България върху пилоните пред сградата на община Силистра – организатор на събитието, слово на кмета на общината д-р Юлиян Найденов, както и поднасяне на венци пред три паметника – на войводата Стефан Караджа, на патриарха на руската литература Лев Толстой и кап. Георги Мамарчев – първи светски градоначалник на Силистра. От името на Областна администрация участваха областният управител Ивелин Статев и Елена Томова – главен секретар.
 
Част от тържеството бяха народният представител Александър Сабанов, общински съветници от различни политически групи начело с председателя на ОбС Силистра д-р Мария Димитрова, представители на партии и коалиции, граждански организации - сред тях и местния Руски клуб, училища и културни институти. Стихове изпълниха деца от ОДЗ "Нарцис", а песен за празника представи Рада Златева от МС "ДО РЕ МИ". Караулът бе от представители на Клуб "Родолюбшие", а начело на шествието бе Градски духов оркестър.
 
На финала на празника бяха изпълненията на оркестър „Истър“ и на народната певица Славка Калчева. По подобен начин преминаха тържествата - в град Дулово пред сградата на НЧ „Н. Вапцаров“ (за вечерта е обявена заря), и в град Главиница - пред паметника на Васил Левски пред едноименното средно училище; в село Алеково, община Алфатар; в с. Проф. Иширково; в с. Смилец, а от 18 ч. в парка „Христо Ботев“ е тържеството в град Тутракан, където също е предвиден митинг заря. Час преди това е празникът в село Айдемир, докато в други населени места той е отложен за други дати.
 
По повод празника от името на областния управител Ивелин Статев до гражданството на област Силистра бе разпространен поздрав със следното съдържание: „Честити 140 години от възстановяването след петвековно чуждо иго на древната ни страна, дала на света уникална писменост. Както и образци за държавно устройство, култура, обичаи и изконни традиции. Пожелавам на всички жители от област Силистра да участват със сърце и душа в събитията, посветени на националния празник на Република България.“
 
Национален комитет под патронажа на президента Румен Радев бе създаден за честване на годишнината от освободителната за България Руско-турска война от 1877-1878 г., дала възможност на Силистра от 10.02.1878 г. да бъде първият свободен град в настоящите граници на Отечеството.
 
Днес в манастира „Рождество Христово“ в град Шипка са благодарственият молебен и панихидата в памет на загиналите за Освобождението на България от османско робство, отслужени от Българския патриарх Неофит, от Руския патриарх Кирил и от Старозагорския митрополит Киприан.
 
От 12 ч. на площадката в подножието на Паметника на Свободата на връх „Шипка“ е тържественото отбелязване на 140 години от Освобождението на България от османско робство и на националния празник на Република България, както и поклонението в криптата на Паметника на Свободата.
 
На 26 февруари БНБ пусна в обръщение сребърна възпоменателна монета на тема „140 години от Освобождението на България“ на цена от 78 лева. През 1880 г. България за пръв път пуска в обръщение монета с надписа „Съединението прави силата“, какъвто е девизът на националния законодателен орган Народно събрание, а и на Българското председателство на Съвета на ЕС (януари – юни 2018 г.).
 
Програмата на честванията за 140-ата година от Освобождението и възстановяването на българската държава не се ограничава с историческата дата 3 март, а се разпростира върху цялата 2018 г. и непрекъснато се обогатява както на национално, така и на регионални нива.
 
В област Силистра предстоят двe подобни инициативи: на 7 март е областният рецитаторски конкурс „Духът на българина“, а на 13 март е първият по рода си в региона Конкурс за патриотична и възрожденска песен „Песен за България“, организиран със съдействието на община Силистра от НЧ „Доростол“.