Поздравление на областния управител на област Силистра за 3 март - национален празник на Република България

2/3/2018
Честит Трети март! Честити 140 години от възстановяването след петвековно чуждо иго на древната ни страна, дала на света уникална писменост. Както и образци за държавно устройство, култура, обичаи и изконни традиции. Пожелавам на всички жители от област Силистра да участват със сърце и душа в събитията, посветени на националния празник на Република България.
 
Ивелин Статев,
областен управител на област Силистра
 
   
Национален комитет под патронажа на президента Румен Радев е създаден за честване на 140-ата годишнина от освободителната Руско-турска освободителна война. Негови съпредседатели са акад. Юлиан Ревалски — председател на БАН, и историкът проф. Андрей Пантев. Първото събитие, което по достойнство отбеляза 140-​ата годишнина от Освобождението, е състоялият се на 22 май м. г. и преминал при триумфален успех концерт на Мариинския театър от Санкт Петербург под палката на световноизвестния диригент Валерий Гергиев, провел се по инициатива на Форум „България-Русия”.
 
Сред знаковите имена в Националния комитет са представители на държавните институции, на творческите съюзи, на патриотични неправителствени организации, на законодателната власт и на Българската православна църква, допринесла най-много за запазването на българския национален дух и православна вяра по времето на петвековното турско робство.
 
Събитията по отбелязването на 140-ата годишнина от Освобождението ще станат наистина общонародно дело и в него ще се включат всички, за да отдадат почит към славните страници от българската история. Ще отстояват историческата истина за тях и ще предадат на младите поколения частица от онзи национален дух, който е дал сили за националното и духовното възраждане, за освобождението и за градежа на нова българска държавност.
 
На 3 март от 10 ч. в манастира „Рождество Христово“, град Шипка, са благодарственият молебен и панихидата в памет на загиналите за Освобождението на България от османско робство, отслужени от Българския патриарх Неофит, от Руския патриарх Кирил и от Старозагорския митрополит Киприан. От 12 ч. на площадката в подножието на Паметника на Свободата на връх „Шипка“ са тържественото отбелязване на 140 години от Освобождението на България от османско робство и на националния празник на Република България, както и поклонението в криптата на Паметника на Свободата.
         
На 26 февруари БНБ пусна в обръщение сребърна възпоменателна монета на тема „140 години от Освобождението на България“ на цена от 78 лева. Програмата на честванията не се ограничава с историческата дата, а се разпростира върху цялата 2018 г. и непрекъснато се обогатява, благодарение на вашите инициативи.
 
В Силистра празненството е от 10,30 ч. с поднасяне на венци и цветя пред три паметника, както и с тържество в салона на общината (за финал е концертът на музикална формация „Истър“ и Славка Калчева). В Тутракан тържеството е от 18,30 ч. в парка „Христо Ботев“, а музикалната програма представят ТФ „Дунавска младост“ и Квартет ЮДИТ, в който участва и силистренката Ивелина Димова. В Дулово тържеството започва в 10 часа – предвидено е издигане на националния флаг на България пред сградата на НЧ „Н. Й.Вапцаров-1895“ и поднасяне на венци, а от 19.30 часа е зарята.
 
В с. Проф. Иширково от 16 часа е празненството с откриване на възпоменателна плоча на опълченеца Енчо Тодоров, участвал в боевете на Шипка, след което е обявена заря. На 2 март от 18,30 ч. в НЧ „Светлина“ в село Смилец e тържеството с отбелязване на 30 години от поставянето на плочата на братята Курти и Илия Чобанови, които са били в четата на Христо Ботев. Тържества ще има и в други големи села от област Силистра (Айдемир, Алеково и др.).
 
На места мероприятията са отменени за други дни, предвид ваканцията на учениците и неблагоприятното време. Сред променените дати са областният рецитаторски конкурс „Духът на българина“, пренасрочен за 7 март, и първият по рода си Конкурс „Песен за България“ на НЧ „Доростол“ Силистра, който ще е на 13 март от 17 ч. в салона на община Силистра.