10 февруари – празник на Силистра –140 години от освобождението на града от османско владичество

10/2/2018
10 февруари – празник на Силистра –140 години от освобождението на града от османско владичество. Катедрален храм „Св. св. равноапостоли Петър и Павел“ – служба, отслужена от отци от Доростолска епархия начело с Негово Високопреосвещенство митрополит Амвросий. Той припомни, че Бог е подкрепил ръката на руския император Александър Втори да подпише манифест за освобождението на българските земи, както и силата на войските на няколко народи, и на българските опълченци, за да защитят Свободата на България.
 
За пореден път в историята на Силистра бе проведено възпоменателно тържество и пред паметната плоча – свидетелство за посрещането на освободителните войски в крайдунавския град – един от първите, освободени след руско-турската освободителна война 1877-1878 г.
 
Слова за празника изнесоха кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов и специалният гост на тържествата, които са част от програмата „Пред олтара на свободата“ – Боян Ботйов – председател на Общонародна фондация „Христо Ботйов“.
 
Стихотворение от поета революционер представи Димо Савов от Клуб за млади възрожденци „Васил Левски“ при ПМГ „Св. Климент Охридски“. Венци и цветя бяха поднесени от областния управител Ивелин Статев и от народния представител Александър Сабанов, от Общински съвет Силистра, от община Силистра, от политически партии ГЕРБ, БСП, ВМРО и др., както и от групи съветници, представени в ОбС Силистра, от 4 училища, от Руски клуб Силистра и от различни обществени организации, както и от граждани.
 
Програмата „Пред олтара на свободата“ продължава в Силистра на 19 февруари с възпоменателна проява пред паметника на Васил Левски и на 3 март – национален празник на Република България – с тържество на площад „Свобода“.