Областният управител на Силистра се срещна с районния мюфтия

25/1/2018
Областният управител на област Силистра Ивелин Статев проведе среща с районния мюфтия Мюддесир Мехмед, който отговаря за Силистренска област в качеството си на представляващ местното поделение на мюсюлманското вероизповедание в Република България.
 
Като инициатор на срещата г-н Статев подари на своя гост екземпляр на „Енциклопедия на област Силистра“ - символ на познанието за миналото и на историята, включително и за живота на различните етнически групи и религиозни общности. От своя страна той отговори на жеста на представителя на държавната власт с издание на корана.
 
В делови план са обсъдени актуални теми за работата на религиозните храмове в областта, за които г-н Мехмед сподели, че са с изяснена собственост, разполагат с възстановени земеделски земи, действат според изискванията на канона и на законодателството в страната.
 
Разгледана бе и темата за необходимостта от изготвяне на проект и неговата реализация във връзка с реставрацията на „Куршумлу джамия“ в Силистра, която не е действаща, но е паметник на културата и се нуждае от внимание.
 
Джамията е смятана за третата по важност в Североизточна България, след храмовете в Шумен и в Разград. В началото на настоящия век с решение на местния законодателен орган бе отреден терен, върху който бе изградена нова действаща джамия в града.