В Областна администрация Силистра бе обсъдена възможност за създаване на нов социален център

18/1/2018
В заседателната зала на Областна администрация Силистра по покана на областния управител Ивелин Статев и с участието на главния секретар Елена Томова бе проведена първата по рода си консултационно-презентативна среща с представители на различни институции във връзка с бъдещ Център за подкрепа на жертви на сексуално насилие в Силистра.
 
За идеята за пръв път стана дума през м. ноември м.г., когато в Областна администрация гостува г-н Ангел Симеонов, който е ръководител на ЦПЖСН „Вселена“ в град Бургас. Тогава той в рамките на заседание на Експертен регионален съвет по проблемите на домашното насилие в област Силистра представи работата на Центъра, създаден с изключителното съдействие на Британското посолство в София.
 
Тогава на форума стана ясно, че е готов да съдейства за създаване на втори център в Силистра, в подготовката на реализацията на който се зае областният управител Ивелин Статев.
 
До момента вече са набелязани подходящи помещения, които са държавна собственост, но предстои да бъде извървян още път, докато стане възможно осъществяването на предложението.
 
Част от този път е и проведената среща, на която участниците – кметове и заместник-кметове на общините от областта, както и представители на община Силистра, на Окръжна прокуратура, на ОДМВР и социалните служби, бяха запознати с Център „Вселена“.
 
Предоставен е за обсъждане по места на проект за договор за сътрудничество, в който се описват ангажиментите на участващите в проекта страни. Предстои да бъде направен анализ като цяло за областта и в частност за всяка община, за да бъде очертана рамката на проблема „жертви на сексуално насилие“, включително и предвид необходимостта да бъдат взети решения на съответните общински съвети.
 
Център за подкрепа за жертви на сексуално насилие „Вселена“ Бургас работи от няколко години като пилотен за България проект и на практика дава възможност всички действия с лица, пострадали при специфични сексуални обстоятелства, да бъдат извършвани на едно място.
 
Става дума за комплексна социална услуга, в която част от работата се извършва от екип, включващ съдебни психиатри, психолози и лекари. Бъдещ Център за подкрепа за жертви на сексуално насилие в Силистра би съществувал по модел, работещ във Великобритания, и не случайно Британското посолство е оборудвало центъра в Бургас, на който финансира част от дейностите, а осъществява и обученията.