Областният управител на Силистра участва във форум на Европейския проект "Места на мира" в Кайнарджа

4/1/2018
Благодарение на Кючук-кайнарджанската чешма в село Кайнарджа – център на едноименната община, област Силистра стана част от проекта „Места на мира”, който съществува като културен маршрут към Съвета на Европа.
 
В това му качество няколко години след началото си той бе представен в силистренското село в присъствието на областния управител на област Силистра Ивелин Статев, с домакинството на общинския кмет Любен Сивев и на специалните гости -  Едуардо Бассо – председател на проекта, и Филип Дени Фе – експерт от Европейския институт за културни маршрути, инспектиращ проекта.
 
Да припомним фактите: в проекта са 14 селища от 10 държави, членуващи в европейската мрежа, посветена на местата на мира, в които са подписани мирни договори. Кайнарджа е част от нея заради мирния договор между Руската и Османската империи от 1774 г. На него е посветена експозиция в Туристическия посетителски център с директор Дафинка Станева, автор на излезлия наскоро пръв по рода си справочник за община Кайнарджа.
 
Проектът „Места на мира“ в Европа цели да се засили сътрудничеството между европейските държави в проучвателските и изследователските дейности за сключените мирни договори в „местата на мира”.

Чрез него се работи с младите хора за опазването на мира  в бъдеще и за увеличаване на просперитета на хората, живеещи в тези райони.
 
Участниците във форума огледаха обекта – чешмата, Центъра като част от комплекса, включващ още два знакови паметника – на Екатерина II и на граф. Румянцев. Комплексът е база за провеждане на фолклорния фестивал „Край чешмата под върбата“.
 
В Посетителския център бе едно от трите основни събития в област Силистра през м. ноември м.г. за представяне на Българското председателство на Съвета на ЕС, осъществено от Областна администрация Силистра в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България. В рамките на събитието бе откриването на плоча, ознаменуваща 125-а година от изграждането на чешмата.