Областният управител на Силистра участва в проявата „Заедно по-добри“

7/12/2017
В деня на св. Николай Чудотворец в салона на община Силистра бе проявата „Заедно по-добри“, дело на Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ и партньори, вкл. Експертен областен консултативен център, част от който е и Областна администрация от 2014 г. насам, когато бе учредена единствената по рода си в страната структура.
 
В проявата участва Театрално студио „Артистик” при ОДК Силистра с ръководител Христо Христов, представил спектакъла „Съдба“ под негова режисура. Пред повече от 200 зрители от различни възрасти в сценки, скечове и драматизации се включиха над 20 млади артисти, някои от които вече с награди от национални фестивали. На сцената се огледаха човешки съдби, както и разнообразни поведенчески модели в обществото.
 
Областният управител Ивелин Статев приветства организаторите и участниците в проявата, която е част от инициативата „16-дневна кампания срещу домашното насилие“, предшествана от семинар в Областна администрация Силистра с участието на представител на Център за жени,  претърпели сексуално насилие „Вселена“ Бургас.
 
Тава е една от шестте социални услуги на Асоциация „Деметра“, работеща вече 20 години, включително и в партньорство с ЖС „Екатерина Каравелова“, което като неправителствена организация повече от 15 години осъществява в Крайдунавска Добруджа социални проекти.
 
„Проблемът с домашното насилие е като айсберг, тъй като от него на повърхността е видима само малка част, затова трябва да се работи по темата като превенция и с други форми, ще направим възможното създаденият по британски модел в Бургас Център „Вселена“ да има своето продължение с втори център в Силистра“, каза представителят на държавната власт за област Силистра.
 
Специално за проявата бе подготвен базар, средствата от който, заедно с приходите от билети за  спектакъла (общо 1 048 лева), ще отидат за закупуване на климатична система за Кризисен център Силистра, който е сред първите в страната, и е една от 4-те услуги, предлагани от силистренската НПО.