Семинар за социалните услуги в Областна администрация Силистра

29/11/2017
В залата на Областна администрация Силистра по покана на областния управител Ивелин Статев бе проведен пръв по рода си семинар с участието на представители на над 30 регионални институции от областта, включително от общинските администрации.
 
Той бе осъществен във връзка с  представяне на дейността на Център за подкрепа на жертви на сексуално насилие „Вселена“- град Бургас, който е част от Сдружение „Асоциация Деметра“ и също за представяне на 4 социални услуги, осъществявани от Женско сдружение „Екатерина Каравелова“- Силистра.
 
С встъпителни думи представителят на държавната власт за областта обоснова повода за работната среща, подчертавайки ролята и значението на неправителствения сектор при изпълнение на социални услуги, тъй като споделянето на добри практики и резултати от тях са пример за всички, на които им предстои да тръгнат по същия път.
 
За целта в навечерието на тържеството за 20-годишнината на Асоциация „Деметра“ с председател на УС Ана Буриева, което е на 30 ноември в Бургас, в Силистра гостува координаторът на центровете към асоциацията Ангел Симеонов. Той представи Център за подкрепа на жертви на сексуално насилие „Вселена“ – една от шестте дейности на Асоциацията (съставена от областни и структури, както и от НПО), сред които е и т.нар. мобилна група.
 
Центърът е създаден по британски модел, за да бъде българският пример в това отношение, както и в Югоизточна Европа, където също е единствен по рода си. Екипът му, включващ и двама психолози, знаещи чужди езици, е обучаван на два пъти от британците, които на всеки 6 месеца правят одит.
 
В издръжката му засега участват общините Бургас и Созопол, но се очаква и други 4 догодина да се включат. Работата се управлява от Борд на директорите, а в договора за сътрудничество са включени 7 организации, представители на които извършват оперативните действия. Поддържа се денонощна национална линия.
 
Центърът разполага с 6 помещения, сред които е и съвременно оборудван медицински кабинет, стая за разпит и др; извършва се и дейност за превенция предимно сред младите хора (според световната практика първите й резултати се очакват на 9-ата година, а едва на 15-ата – евентуално пълно решаване на разглеждания проблем).
 
Според статистиката – през 2017 г. Център „Вселена“ е работил по 22 случая (5 от тях са чужди граждани), повече от половината от които в Бургас, другите са в съседни общини. Възможно е в близко бъдеще подобни центрове да има и в други краища на страната, включително и в Силистра, където да има „втори център“, подобен на „Вселена“. За целта областният управител Ивелин Статев ще покани на нова среща ръководителите на регионални и общински институции от област Силистра, за да се обсъди идеята за евентуалната й реализация.
 
В рамките на дневния ред на срещата Христина Георгиева – председател на СНЦ „Женско сдружение Екатерина Каравелова“ Силистра, и Галя Иванова – юрист на сдружението, представиха четирите, управлявани от организацията социални услуги: „Кризисен център“, Къща „Резилианс“, Център за обществена подкрепа, Център за консултиране и превенция от домашно насилие.
 
В своето експозе представителките на единствената в област Силистра НПО, развиваща социални услуги, споделиха и актуални за общността проблеми: финансирането на дейностите – в случая по проекти, най-често „година за година“, както и сътрудничеството между институциите. Споделена бе и информация, че и в Дулово вече има Център за обществена подкрепа, какъвто действа и в Силистра.
 
В хода на разговора стана ясно, че се наблюдава т.нар. неразпознаване на домашното насилие, включително и сред подрастващите, а най-вече в маргинализираните социални групи, което води до извода, че подобно на страна като Канада час по-скоро трябва да се работи по въпроса от най-ниска възрастова група – примерно от детските градини.
 
И тази година Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ провежда събития във връзка с „16-дневна кампания срещу домашното насилие“, част от която бе и срещата при областния управител. Първото от тях бе на 27 ноември в офиса на организацията (Ден на отворени врати). На 6.12.  от 18 ч. в залата на община Силистра до Дунавския парк е инициативата „Заедно по-добри“, в която ще бъде представен авторският спектакъл  „Съдба“ с режисьор Христо Христов, изпълнен от Театрално студио „Артистик“ при ОДК Силистра. Предвижда се и базар, от който средствата от продажба на билети и предмети ще отидат за закупуване на климатик за Кризисен център Силистра – една от първите услуги на организацията.