Областният управител на Силистра се срещна с потомци на българи от Украйна

28/11/2017
Областният управител на област Силистра Ивелин Статев се срещна с представители на населени места в Кировоградска област в Украйна (Добра, Малая Олшанка и др.), в които живеят потомци на българи от Добруджа.
 
Той подари екземпляр на „Енциклопедия на област Силистра" на жителите на село Добра, чийто кмет Леонид Галицкий води малката делегация, посетила град Алфатар, както и селата Кайнарджа и Бабук, където е имала срещи с представители на местните власти и общности.
 
На практика гостите връщат визитата на българска група, водена от кмета на община Кайнарджа Любен Сивев, включваща и няколко кметове от различни общини на региона, пътувала до Украйна преди няколко месеца със съдействието на Фондация „Бъдеще 2008“ с председател Ивайло Ангелов.
 
Представителят на държавната власт изрази задоволство от проведената среща и поздрави гостите с това, че съхраняват традициите, споделяйки виждането, че когато ги елиминираме - ние се разпиляваме, а всеки трябва да знае кой е и откъде са тръгнали дедите му.
 
От името на групата г-н Галицкий благодари за възможността обикновени кметове да разговарят с областен управител на българска администрация, за да споделят тревоги и идеи за бъдещо общуване между хората от двете държави.
 
Включително и за осигуряване на възможности за младите украинци от български произход да имат в България регулиран от държавата ни избор за работа и обучение, каквито им се предлагат от други съседни на Украйна страни чрез специални техни програми.