В Ситово представиха заключението по уникален за страната социален проект

23/11/2017
В залата за заседания на Общински съвет Ситово бе проведена заключителна конференция на Звено за услуги, създадено по проект „Съпричастие“, подкрепа, отговорност“, в която освен екипът за управление с ръководител Нели Маринова, както и привлечени за изпълнение на целите на проекта служители, участваха заместник-областният управител Стоян Бонев, общински съветници начело с председателя им Станчо Арсов, кметът на общината Сезгин Алиибрям, както и кметове на кметства.
 
Представителите на държавната и на местната власти поздравиха авторите и изпълнителите на третия по рода си социален проект в една от най-малките общини в област Силистра, който е сред примерите за ефективно управление и изпълнение.
 
„Проектът е от две години и неговият финал е през м. декември т.г., но се надяваме заради уникалността и успеха му да има продължение и от м. януари 2018 г.“, заяви в презентацията си г-жа Маринова. Тя от 7 години работи в общината по социални проекти, предишните два от които („Независим живот“ и „Помощ в дома“) също са отчетени като успешни, още повече, че са основа за надграждане.
 
Настоящият проект, чийто край се вижда, е допринесъл за подобрено здраве и личностно самочувствие на над 100 възрастни хора (лица с увреждания над 65 г.) и на подрастващи в риск от няколко населени места. За тях са се грижили двама социални асистента, 23 лични асистенти и 7 домашни санитари, още – медицинска сестра, рехабилитатор и психолог.
 
На практика дейностите по проекта надграждат услугите, предоставени в Звено за услуги в домашна среда, както и по проекта „Нови възможности за грижа“. За изпълнението им е закупен автомобил, пригоден за хора с увреждания, а за помещенията, използвани във втори пореден проект, е осигурена климатична инсталация от общината като собствен принос.
 
В конференцията бе отчетено успешното взаимодействие между местния законодателен орган – Общински съвет, кмета на общината като представител на изпълнителната власт, управленския екип и групата от безработни, обучена да изпълнява като персонал дейностите.
 
До участниците в нея поздраителен адрес изпрати областният управител Ивелин Статев. По подобен начин тези дни той уважи събития, проведени и от други организатори: НЧ „Доростол“ Силистра, чиито състави в сряда вечерта проведоха в залата на Младежкия дом концерт, посветен на Деня на толерантността и на Деня на християнското семейство; Съюз на слепите - областна структура, по чиято инициатива в Регионални библиотека „Партений Павлович“ на 23 ноември бе представена книгата „Силуети в здрача“ на Ангел Сотиров от Пловдив, също член на организацията на незрящите в България; автора на книгата за село Окорш - о.р. полк. Атанас Сивков, също представена в библиотеката в областния град.