В област Силистра започнаха срещите за представяне на Българското председателство на Съвета на ЕС (1.01.-30.06.2018 г.)

2/11/2017
В Деня на будителите стартира първото от седемте събития, организирани от Областна администрация Силистра по повод предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. Домакин на представянето бе Народно читалище Христо Ботев" град Главиница и в него участваха Стоян Бонев – заместник-областен управител, който откри проявата, Елена Томова – главен секретар, която поздрави участниците в срещата за желанието им да се запознаят с факти и данни, свързани с ЕК и СЕ, както и на Сюзан Хасан – заместник-кмет на общината.
 
На финала домакините от читалището предложиха на аудиторията рецитал със стихове за България, изпълнени от ученици и от учители от местното средно училище. Поднесени бяха венци и цветя пред паметника на Васил Левски, патрон на училището.
 
Читалището в малкия добруджански град е едно от четирите в областта, където ще има подобни прояви. Останалите са в последната десетдневка на месеца – в НЧ Н. Вапцаров – Тутракан, в НЧ Бачо Киро в село Искра и НЧ Йордан Йовков – град Алфатар.  Отделно по-мащабни ще са проявите в Туристически посетителски център Кайнарджа – на 15 ноември, в залата на община Дулово – на 16 ноември, и на 17 ноември –в Природонаучен музей Сребърна.
 
В български и в европейски мащаб 2017 година е юбилейна, бележеща две важни събития: 10 години от влизането на Република България в Европейския съюз, а 10 години по-късно се подготвяме за първото си ротационно председателство на Съвета на ЕС; навършват се и 60 години от подписване на Римските договори и от създаването на Европейската икономическа общност.
 
Проявите са в изпълнение на т.нар. Комуникационна стратегия на Република България за Европейския съюз за 2017 г., във връзка с Българското председателство на Съвета на Европа – 1 януари – 30 юни 2017 г., както и по повод 10-ата година от членството на България в Европейския съюз, поради което в цялата страна се провеждат промоционални събития. 
 
Целта е провеждане на активен диалог с гражданите по европейските въпроси в отговор на техните очаквания за повече сигурност, заетост, растеж и по-силно присъствие на ЕС на световната политическа и икономическа сцена. 
 
Според Стратегията, около 230 за 180 дни ще са събитията в България по време на Българското председателство, което на практика е и Балканско председателство, а други 1 500 – в Брюксел и в Люксембург. Откриващото събитие е на 4 януари в София с участието на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, на президента на Европейския съвет Доналд Туск и на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
 
Месец преди това ще е готова и Национална програма на председателството, съобразена и с резултатите от председателството на Естония (1 юли – 31 декември 2017 г.). Както е известно, България е в „тройка“ още с Австрия, която ще председателства от 1 юли до 31 декември 2018 г. През м. декември т.г. на 4 езика ще заработи специалният сайт в интернет (www.eu2018bg.bg).
 
Според предварително зададените общи рамки в събитията има презентация за ЕС, вкл. за ефектите от 10-годишното членство на България в общността на държави с 500 млн. души на Стария континент, както и за ролята на предстоящото Българско председателство. Със съдействието на ОИЦ Силистра в трите най-големи събития ще бъдат представени резултатите от проведените с европейски средства проекти в област Силистра (респективно по места във всяка община).