Областна администрация Силистра съпричастна към откриване на Алея на писателите в Двора на кирилицата в старопрестолна Плиска

2/11/2017
В Деня на будителите в комплекса в град Плиска, известен като Двор на кирилицата, собственост на Карен Алексанян, бе проведена поредната уникална патриотична проява - откриване на бюст паметник на поета и драматург Пеѝо Крачолов Яворов, с което бе сложено началото на Алея на писателите от цял свят, творили на кирилица. 
В ритуала се включиха пратеници на различни институции - сред тях и на Областна администрация Силистра, представена от заместник-областния управител Стоян Бонев и от главния секретар Елена Томова. Сред участниците бе Тодор Иванов - главен уредник на Къща музей Яворов в град Чирпан, който е и председател на едноименната фондация.
Паметникът е изработен от пловдивския скулптор Аршак Тжикян и е дарение от Съюз на арменците в Европа с председател Артур Ованесян. 
Алеята, в която ще има общо 80 места за бюстове паметници, като следващият ще е на патриарха на българската литература Иван Вазов (неговото откриване е на 25 ноември), се намира в предверието на изградената наскоро крепост,  в музея на която достолепно и впечатляващо стоят восъчните фигури на емблематични български държавници - от основателя на Дунавска България Аспарух, през неговия легендарен баща хан Кубрат, св. цар Борис, хан Крум, хан Омуртаг и др.
Част от ритуала по откриване на паметника на познавача на българската душа, прославил и арменците като Изгнаници клети, отломка нищожна. от винаги храбър народ мъченик, дечица на майка робиня тревожна, и жертви на подвиг чутовно велик", бе отслужен тържествен водосвет. Под паметника на войводата поет бяха положени пръст и цветя от двора на родната му къща.
Заредената с патриотизъм програма навръх Деня на будителите включи и пространен прочит на статия от 1936 година, посветена на Яворов от Гарегин Нъждех, командир на доброволческа арменска рота в Македоно-одринското опълчение и Балканските войни. 
От името на областния управител на област Силистра Ивелин Статев на инициатора на Двора на кирилицата - арменеца по произход Карен Алексанян, който от четвърт век живее в България, бе връчен специален поздравителен адрес, заедно с екземпляр с автограф на книгата Богомилите вечни и живи. Пратеници от древността на д-р Йордан Касабов, която бе представена миналата седмица.