Областният управител участва в знакови културни събития в Силистра и Бабук

30/10/2017
Заедно с многобройни любители на литературата, фолклора и българските традиции в зала на Регионална библиотека „Партений Павлович“ областният управител Ивелин Статев бе сред участниците в представянето на книгата „Богомилите вечни и живи. Пратенициот древността“ с автор дългогодишния кмет на село Брадвари и директор на тамошното основно училище Йордан Касабов, д-р по етнология.
 
Пред аудиторията книгата бе представена от проф. дин Веселин Василев, д-р по философия от Варна, който отбеляза нейната значимост по отношение на изнесените тези за великото движение - богомилството, което е български принос в развитието на Европа през последните 10 века.
 
Някои от моментите в творбата бяха илюстрирани и в своеобразното ревю на народни костюми, показани от частната колекция на Калина Михайлова – кмет на село Шуменци, Тутраканска община, за да стане ясно, че трайно място в българския дух имат знаци и кодове като мандала, макас, узли, канатица, дърво на живота, пентаграм, линия на безкрайността и др., определящи същността ни на древна нация.
 
Областният управител бе и сред официалните гости на Празник на плодородието „Земята и хората“, проведен за седма поредна година от кметството на с. Бабук, заедно с НЧ „Дочо Михайлов-1906“, ЗК „Мотор93“ – кооперация №1 в страната за 2011 г., и от Клуба на инвалида и пенсионера, който навърши 40 г., и по този повод бе поздравен от представителя на държавната власт за Крайдунавска Добруджа.
 
В традиционната за подобни празници програма бяха изпълненията на клубове на инвалида и пенсионера от Бабук, Калипетрово и Алфатар (от кв. Попово), както и от читалищата в Кочмар, Тервелска община, и от домакините от НЧ „Дочо Михайлов“, които напоследък имат поредица от награди на национални фестивали. От индивидуалните изпълнители се отличаха народните певци Иванка Въндева и Георги Жеков от град Силистра.