Над 20 епископи и представители на светската власт в тържествата за храма в Калипетрово

26/10/2017
На специално изградена сцена в двора на православен храм „Св. Великомъченик Димитър Солунски“ в село Калипетрово бе проведена тържествена архиерейска литургия с участието на над 20 епископи от България, Румъния, Гърция и Украйна, начело с Негово Високпреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий. Тя бе посветена на 170-а годишнина на една от най-старите в област Силистра православни църкви.
 
В събитието, в което своето важно участие имаше и гостуващият хор при катедрален храм „Св. Александър Невски“, който е към Българската патриаршия, се включиха и представители на светската власт – Областна администрация Силистра, представена от заместник-областния управител Стоян Бонев, който по време на официалния обяд за всички гости поздрави присъстващите от името на държавната власт с големия празник; както и представители на община Силистра.
 
В първия ден от програмата на тържествата бе освещаването на паметника на Света преподобна Димитра, чиито благотворителни изяви са в Киев, където в тамошен манастир са нейните мощи, като част от тях се намират и в родния й град Силистра; проведени бяха още Велика вечерна с панихида за починали свещонослужители, ктитори и дарители, както и концерт със състави от НЧ „Пробуда“, посветен на настоящите благодетели на храма.