Областният управител поздрави за празника работещите в „Държавен архив“ Силистра

10/10/2017
 
Областният управител на област Силистра Ивелин Статев поздрави за празника – 10 октомври - Национален ден на архивите в Република България, работещите в „Държавен архив“ Силистра. Поздравителният адрес е за шест дами в структурата на архива в крайдунавския град - Марина Василева, Драгомира Тодорова, Ивелина Костадинова, Валентина Иванова и Милена Колева, начело с техния ръководител Юлия Кюшелиева.
 
Архивът в Силистра, който през 1988 г. бе награден с орден „Кирил и Методий“ – трета степен, е създаден през 1963 г. в резултат на административно-териториалната реформа от 1959 г., като отдел на Окръжен народен съвет. От 1988 г. е в структурата на община Силистра. През 1992 г. преминава на пряко административно подчинение на Главно управление на архивите при Министерски съвет. През 2010 г. е преструктуриран в отдел в Дирекция „Регионален държавен архив“ Велико Търново към Държавна агенция „Архиви“.
 
Празникът е свързан със създаването на Архивно управление към Министерство на вътрешните работи с Указ 515 от 10 октомври 1951 г. на президиума на българското Народноо събрание. В пъpвитe гoдини cлeд Оcвoбoждeниeтo нa Бългapия в poлятa нa apхивни цeнтpoвe са мyзeитe и библиoтeкитe.
 
Архиварите по света имат и свой Международен ден на 9 юни, по решение на Годишното общо събрание в Квебек, Канада, през ноември 2007 г., на основания през 1948 г. Международен съвет на архивите, основан на същата дата през 1948 г. в Париж към ЮНЕСКО.
 
В деня на своя празник силистренският архив имаше скъпи гости – учениците от седми „а“ клас на ОУ „Отец Паисий“, на които бе дадена възможност да видят архивни снимки и материали от училищния живот на своето школо – най-старото в област Силистра.
 
„Завърши обработката на материалите на краеведа Вълчо Радев, който от личните архиви е с най-богат фонд – повече от 400 единици“. С него се съизмерват архивите на двама почетни граждани на Силистра: това са радиожурналистът Любен Антонов и педагогът Пирин Бояджиев, един от ярките представители на известната интелектуална фамилия.