Областният управител на област Силистра Ивелин Статев посети Археологическата експозиция към Регионален исторически музей Силистра

10/10/2017
Областният управител на област Силистра Ивелин Статев посети Археологическата експозиция към Регионален исторически музей Силистра, в която неговият директор д-р Николай Тодоров му показа най-новата изява на екипа си – подвижната изложба „Паметта на улиците“, отнасяща се до Силистра със своите 188 снимки, разположени в 20 платна, подготвени от д-р Наталия Симеонова, уредник в музея.
 
След изложбата за сватбата в добруджанската традиция, представена наскоро за пръв в Етнографския музей, това е пореден успешен опит с местни усилия да бъде създаден продукт за показване и в други краища на България.
 
Специално внимание бе обърнато на отделението, наричано „Съкровищницата“, където се пазят едни от най-ценните експонати, намирани в Силистра като град с артефакти от 4 различни цивилизации в рамките на почти 2 000 години, вкл. златни украшения, монети, шлем маска на римски воин и др.
 
На представителя на държавната власт в областта бяха представени и най-новите придобивки на музея – 3D макет на силистренската крепост, на който са нанесени и двете църкви, открити при реализацията на проекта за т.нар. воден цикъл, както и парадната колесница, на която е направена атрактивна реплика.
 
В проведения разговор бе споделен и проблем, свързан със собствеността на обект от римско време, обособен преди повече от 40 години, намиращ се под жилищен блок в града, към който има интерес както от специализирана публика – историци и археолози, така и от туристи.
 
Заедно с администрацията ще бъде потърсена помощ от институциите на регионално и на централно нива, за да бъде намерено решение относно въпросното „жилище от римско време“, за да влезе в рамките на музея като отговорност и използване в експозициите му.