Областният управител на Силистра посети адресите на две социални услуги на местно НПО

9/10/2017
Областният управител на област Силистра Ивелин Статев посети адресите на две от уникалните за Крайдунавска Добруджа социални услуги – Кризисен център и Къща „Резилианс“, създадени съответно през 2012 и 2015 г. на територията на сграда, общинска собственост в крайдунавския град, в изпълнение на покана на извършителя на услугите – СНЦ „Женско сдружение Екатерина Каравелова“.
 
Председателят на сдружението инж. Христина Георгиева разведе представителя на държавната власт в помещенията, в които се приютяват жени с различни проблеми, сред които и домашно насилие, където им се помага чрез юристи, психолози и др. да преодолеят житейските си драми, най-често подвластни на каквито са и техните невръстни деца.
 
Посещението на г-н Статев бе и във връзка с предстоящ форум в края на м. ноември в Силистра, вписан в поредната 16-дневна програма на инициативата „Заедно по-добри“, на която чрез Областна администрация Силистра, като член на Експертен регионален съвет по проблемите на домашното насилие, ще бъде осигурен лектор, представящ изпълнението на подобна услуга, но в по-голям град в Югоизточна България.
 
Домакините на посещението разказаха историята на създадените от тях услуги, както и за партньорството си с Областна администрация, общината, с други НПО и бизнесмени, със съдействието на които са успели да създадат нормален за участниците в услугите бит – обикновено майки с деца.
 
Не бе спестено притеснението, че в многоетажната сграда, в която има още поне две социални структури, както и кабинети в сферата на здравеопазването, не работи асансьорът, а и теч от покрива създава проблем на помещения, ползвани от Кризисния център.
 
Представени бяха и намеренията за бъдещи дейности на ЖС „Екатерина Каравелова“, което първо в област Силистра се ангажира с реализацията на три социални услуги едновременно, поддържайки специализиран екип за провеждане на предвидените в тях дейности.