Представители на властови институции от област Силистра на тържеството в Двора на кирилицата в Плиска

28/7/2017
В деня на Свети Седмочисленици бе ритуалът в Културно-исторически комплекс „Двор на Кирилицата“ в старопрестолна Плиска по откриването на най-новите му придобивки: крепост „Кирилица“ и стена „Алея на писателите“ с първите 14 барелефа на творци от над 10 народности (България, Русия, Украйна, Монголия, Молдова, Сърбия, Македония, Беларус, Румъния, Казахстан), пишещи на кирилица. Традиционното прерязване на лентата бе осъществено от вицепрезидента Илияна Йотова и от световно известната народна певица Валя Балканска.
 
В тържеството участваха и представители на институции от Силистра: заместник областният управител Стоян Бонев и главният секретар на Областна администрация Елена Томова, както и д-р Мария Димитрова – председател на Общински съвет Силистра. Те поздравиха създателя на Двора на кирилицата и основен инвеститор във всички подобни начинания на негова територия – Карен Алексанян.
 
На арменеца родом, който от четвърт век живее в България и прославя българката история, бе представен поздравителен адрес от областния управител на област Силистра Ивелин Статев в знак на уважение към неговите заслуги за развитието на туризма в Североизточна България.
 
През последните години  Областна администрация винаги се е отзовавала с присъствие на поканите на община Каспичан и на г-н Алексанян за участие в различни инициативи в старата ни столица, която винаги е била в непосредствена връзка с древната българска крепост „Дръстър“, наследник на която е днешният град Силистра.
 
В рамките на празника Негово Високо Преосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен в чест на празника на седмочислениците, ученици на светите братя Кирил и Методий – Климент, Наум, Горазд, Сава, Ангеларий и др., приети в България от цар Борис I, за да разпространяват българските азбуки глаголица и кирилица.  
 
Новата цитадела е двуетажна каменна сграда, в която на първия етаж е разположена залата „Създаване на кирилицата в Плиска“, изпълнена с дърворезби и пана, представящи буквите и утвърждаването им като църковна и държавна писменост. Външна каменна стълба води към зала „Българска слава“, разказваща за великите дела на 23-ма владетели, управлявали в продължение на 212 години българската държава.