Събори за фолклор в област Силистра

12/6/2017
През почивните дни в четири населени места в различни общини на област Силистра бяха проведени фолклорни прояви с най-разнообразен характер. Всички те са част от Областен културен календар. Областният управител Ивелин Статев изпрати поздравителни адреси до участниците в традиционните народни прояви, а лично участва в събора в село Грънчарово („Грънчарово пее и играе“), заедно с гости от Каолин АД, община Дулово и кметството на селото.
 
За 15-и път в село Кайнарджа бе проведен фолклорният събор „Край чешмата под върбата“ с около 600 участници от областите Силистра, Добрич, Варна, изявили се в двата съборни дни на сцената край единствения по рода си „Посетителски център“ в област Силистра.
 
За 12-и път в село Алеково, община Алфатар, бе проведен съборът „Алеково пее песните на Димитрина Кунева“, посветен на една от най-известните и обичани народни певици от Добруджа, родом от селото и първа през 1956 г. от своите посестрими добруджанки записала песен в БНР.
 
В село Гарван, община Ситово, бе юбилейният „Дунавски събор“, който е сред най-големите фолклорни прояви по поречието на река Дунав в Крайдунавска Добруджа с организатори общината, читалището, кметството, местния клуб „Надежда“ и др. партньори. Общият брой на участията бе 17 - женски  и мъжки фолклорни групи, както и индивидуални изпълнения.
 
Подобен предстои на 17 юни в село Малък Преславец, община Главиница, известен като „Празник на лилиите“. провеждан край реката и на сцена с изглед към единственото в страната „езеро на лилиите“.