През 2017 г. доброволческата инициатива „Да изчистим България заедно“ става есенна акция

1/6/2017
Акцията е стъпка от подготовката на страната ни за участие в първия
Световен ден на почистването през 2018 г.
 
 
През 2017 г. най-мащабната национална доброволческа инициатива „Да изчистим България заедно“ (www.daizchistim.bg) ще обедини за седми път институции, неправителствени и бизнес организации, както и доброволци в името на каузата за по-чиста околна среда. Под егидата на БиТиВи Медия Групцяла България ще стане част от първото по рода си масово есенно почистване у нас, което ще се проведе на 16 септември. Изборът на есенна дата за провеждането на тазгодишната инициатива цели да посрещнем зимния сезон в чиста България и да възпрепятстваме негативното въздействие, което оказват върху околната среда, затрупаните под снега отпадъци.
 
Като част от глобалното гражданско движение „Let's Do It World“ (www.letsdoitworld.org), първото есенно издание на „Да изчистим България заедно“ (www.daizchistim.bg) е стъпка от подготовката на страната ни за участие в първия Световен ден на почистването през есента на 2018 г. и има за цел да обедини доброволците от 150 държави в най-голямата зелена и позитивна гражданска инициатива, която светът е виждал.
 
От старта си досега каузата „Да изчистим България“ е получила подкрепата на над 1 355 000 доброволци от цялата страна, по данни на областните администрации. За същия период по информация от Министерство на околната среда и водите са събрани близо 82 000 тона отпадъци, а от картата на България са изчезнали над 7 300 нерегламентирани сметища и замърсени зони.
 
През предстоящия летен сезон БиТиВи Медия Груп и партньорите по проекта ще насочат усилията си към повишаване на обществената чувствителност към замърсяването на околната среда и подобряване на информираността на хората от всички възрастови групи по отношение на добрите практики и примери, свързани с намаляване на отпадъците.
 
От старта си в национален мащаб през 2012 г. до днес „Да изчистим България“  се утвърди като най-големия доброволчески и обществен проект, предприеман досега у нас. Инициативата е част от глобалното гражданско движение „Let's Do It World“ , което започва през 2008 г. в Естония. В подкрепа на световната инициатива всяка година БиТиВи Медия Груп успява да обедини водещи компании, граждански организации и институции от цялата страна да приемат кампанията като своя лична кауза. Създадена е и национална партньорска мрежа за организация на акцията, в която ежегодно се включват над 2 500 бизнес организации от всички сектори на икономиката, всички 28 областни администрации и 264 общини, президентската институция и няколко министерства.
 
По традиция участниците в инициативата „Да изчистим България заедно“ са сред най-активните доброволци на Балканския полуостров и сред първите в света. Всяка година инициативата печели редица престижни отличия, а през 2017 г. е номинирана и за авторитетните Европейски бизнес награди за околна среда на Европейската комисия.