Възпоминание в двора на арменската църква в Силистра

25/4/2017
За пореден път на 24 април 2017 г. арменската общност в град Силистра отбеляза с възпоминание на територията на своя административно-религиозен комплекс край арменския апостолически храм „Света Богородица“ - най-старият по рода си в страната, годишнината от геноцида над арменския народ, в чест на който преди десетина години бе изграден паметник с вечен огън.
 
Председателят на църковното настоятелство Екатерина Тодорова прочете материал, припомнящ факти от трагичното събитие за един народ, разпръснал се по целия свят, включително и в България, за да се превърне тя в негова втора родина. 
 
Според подкомисията за човешките права при ООН това, което е причинено на арменците по време на Първата световна война, е случай на геноцид съгласно определението на конвенция на ООН за геноцид (2.07.1985 г.).
 
Ритуалът по поднасяне на цветя бе с участието на Петко Добрев – областен управител, д-р Юлиян Найденов – кмет на община Силистра заедно с членове на своя екип, Константин Стоилов – зам. председател на ОбС Силистра, Цветана Цанова като член на Доростолския епархиен съвет на БПЦ, представители на политически партии и журналисти- С едноминутно мълчание бе почетена паметта на 1.5 милиона жертви, канонизирани за светци.