В Силистра форум ще обсъжда законодателната уредба за туризъм в България

9/3/2017
 
В края на м. март т.г. по инициатива на областния управител на област Силистра Петко Добрев Туристически форум ще обсъди проблеми в законодателната уредба във връзка с възможните инициативи на инвеститори в сферата на туризма преди всичко по поречието на река Дунав, както и на малките локални производители на храни и напитки. Това стана ясно на пресконференция, дадена от г-н Добрев пред журналисти от централни и местни медии.
 
„Добре е да разрушим рамката за организация на туризма в България по системата на „Балкантурист“ – добър продукт, но за друго време. Съществуват разработени стратегии за отделните отрасли, но на нашата територия туризмът няма сериозен принос за развитие на региона. Без промяна в законодателството остава ситуацията на невъзможност за туристическа инициатива“, каза областният управител Петко Добрев.
 
Идеята е коментирана в Министерство на туризма и за участие във форума ще бъдат поканени вкл. представители на Асоциацията на дунавските общини „Дунав“, в която членуват общини и от област Силистра. Целта на форума е да бъде обсъден съществуващият разрешителен режим, за да бъдат набелязани пречки, които да бъдат премахнати по законодателен път.
 
Провеждането на мониторинг на законодателството и евентуалната му промяна биха позволили на дунавската туристическа артерия да предложи в бъдеще време завършен продукт, в който да има място и за грижа на общинско ниво за природни феномени, туристически забележителности и др. инфраструктурни обекти.