Информационна среща в Силистра за българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

2/12/2016
 
В Областен информационен център Силистра бе проведена първата по рода си в областта информационна среща за българското председателство на Съвета на Европейския съюз, което предстои през първата половина на 2018 г. Тя бе с участието на заместник областния управител Елена Томова и на други представители от Областна администрация Силистра, както и на представители на различни институции – община Силистра и неправителствени организации.
 
В срещата бе представена необходимата предварителна информация по процеси, протичащи от 2015 г. насам по отношение на подготовката на България. Тя целеше също популяризиране на ролята на страната ни в ЕС след по-малко от две години, както и обсъждане на предизвикателствата в рамките на 181 дни (показване на традиции, култура, природа, възможности за туризъм), които предстоят пред всички нас като страна членка на ЕС. 
 
За тези шест месеца срещу разход от 150 млн. лева в България ще бъдат проведени над 2 000 събития, вкл. и в област Силистра, стига да бъдат инициирани своевременно, още повече, че градът ни е представен с трима евродепутати – Момчил Неков – ПЕС, Филиз Хюсменова – АЛДЕ, Костадинка Кунева – СИРИЗА (Гърция).
 
През това време страната ни ще бъде посетена от 20 000 делегати и от 500 представители на медии, вкл. и за участие в различни форуми – поне 160, и отделно в други прояви. Ще бъдат подготвени нормативни документи (500-700), ще работи и екип от 1 200 души. За осъществяването на всички тези инициативи работи Национален център с председател Любомир Иванов.
 
Съветът на ЕС е създаден през 1958 г. и се ръководи на ротационен принцип от страните членки (в момента 28), за да има възможност за определено време всяка от тях да бъде координатор на отделните политики в 10 направления (конфигурации). Председателстващата страна ръководи съвещанията на всички нива (общо 3). За българския период на председателстване ще бъдат важни въпросите, свързани с енергетиката.
 
Освен в медиите, информация по подготовката на България за председателстваща Съвета на ЕС има в три социални мрежи – Фейсбук, Туитър и Ю ТУБ. Информационна среща като тази с представители на институции ОИЦ Силистра провежда и с млади хора - студенти, ученици и работещи.