Тържество за 8 декември във Филиал Силистра на РУ „Ангел Кънчев“

30/11/2016
В една от залите на Филиал Силистра на Русенски университет „Ангел Кънчев“ бе проведено предпразнично тържество „Моят първи студентски празник“, посветено на 8 декември – най-академичния български ден, от първото честване на който се навършиха сто години.
 
В него участва заместник областният управител Младен Минчев, поканен от името на организаторите – първокурсници, начело с инициаторката Лидия Ценкова, както и от Студентския съвет.
 
Представителят на Областна администрация, председателят на студентската общност – абсолвентката Елица Райнова, както и доц. д-р Теменужка Богданова – директор на Филиал Силистра, поздравиха студентите и преподавателите с предстоящия празник, започнал като светла дата в чест на св. Климент Охридски и на именувания на него Софийски университет, за да бъде възприет от цялата българска вузовска общност.
 
Първокурснички от всички специалности се представиха с мултимедийни разработки, включени в рамките на тържеството, за да разкажат за произхода и историята на празника, за времето на хайделбергските студенти и за химна „Гаудеамус игитур“, изпълняват на латински език в чест на студентите по целия свят.
 
Поетът Любен Дашев, възпитаник на предшественика на Филиала, представи своята нова книга, чиято истинска промоция е в компанията на варненския поет Валери Станков на 16 декември в Художествена галерия Силистра.
 
В тържеството участваха десетокласници и дванадесетокласници от СГ „Никола Вапцаров“ с преподавател Лидия Петрова, които се запознаха с възможностите за обучение в учебното заведение.