Тежкотоварните автомобили – само транзит през град Силистра до граничния пункт

28/11/2016
Областният управител на област Силистра Стоян Бонев събра на междуинституционална среща (втора по рода си през последните няколко дни) представители на ОДМВР, община Силистра, Областно пътно управление, „Гранична полиция“, Митнически пукнт Силистра и др., тъй като крайното решение изисква межу тях координация и ваимодействие.
 
Целта бе да се намери работещ подход относно решаване на проблема с тежкотоварните автомобили, преминаващи през града на път за ГКПП Силистра, а оттам за двата малки ферибота, чрез които преминават река Дунав, за да влязат в Румъния.
Взето е решение от 1 декември т.г. специално въведен ограничителен полицейски пост да спира със светофар всички тежкотоварни автомобили още в района на табелата за вход към Силистра, където да става контролът по допуска им чрез електронна координация с граничния пункт.
 
Стремежът е тировете да не спират никъде, докато стигнат до ГКПП и митницата, където след като бъдат обработени да се дава своевременна възможност на нова серия МПС да се подготви да мине през задължителната процедура.
Полицейският пост ще бъде донощен и ще има постоянна радиовръзка с ГКПП. Междувременно ОПУ Силистра ще прати писмо до АПИ за изработка и поставяне на светещи табели, които още от Русе ще обясняват откъде товарните автомобили трябва да минават и къде ще бъдат спирани.
 
По проблема предстои среща на областния управител Стоян Бонев и на кмета на общината д-р Юлиян Найденов с реципрочните румънски общински и държавни власти, за да се улесни намирането на благоприяатно за гражданите на Силистра транспортно решение.