В силистренското село Белица бе открит паметник на загинали в 4 войни

8/11/2016
В село Белица, община Тутракан, бе проведено освещаването и официалното откриване на новоизградения паметник в чест на загиналите жители на селото, участвали във войните в периода 1912-1944 г. Събитието стана факт навръх големия църковен християнски празник Архангеловден. Автор на паметника е известният майстор и бивш баскетболист национал Валери Марков от Силистра.
 
През м. юни т.г. в Областна администрация Силистра бе проведено заседание на Областната комисия „Военни паметници“, част от списъка на които е и паметникът в тутраканското село, когато бе взето решение да бъде изграден новият паметник. Това е част от отбелязването на стогодишнината от Първата световна война, за което има национална програма.
 
В нея от Силистренска област имаме 6 събития в района на Тутракан, 5 в Силистра, по 2 в Дулово и в Алфатар, както и в село Белица (въпросното изграждане на паметник на загиналите във войните). Преди откриването панихида в чест нва 32 жители на селото, загинали и Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни , както и водосвет отслужиха отците Илия Тонков и Йордан Николов от Русенска епархия.
 
Трикольорната лента бе прерязана от кмета на община Тутракан д-р Димитър Стефанов и от кмета на Белица Костадин Манев, които поздравиха всички за осъществената инициатива. Народният представител Алтимир Адамов, зам.-областния управител Младен Минчев и директорът на Исторически музей Тутракан Петър Бойчев бяха представителите на институции, уважили заедно с жители на село Белица поканата на организаторите да станат съпричастни към ритуала в памет на бойците от българската армия, загинали по бойните полета.