Областният управител уважи с поздравителни адреси до две културни изяви в община Силистра

31/10/2016
В сградата на Народно читалище „Иван Вазов-1941“ с председател Йордан Чешмеджиев в село Срацимир с кмет Георги Костадинов бе проведено тържество, посветено на 75 години от неговото основаване. Д-р Мария Димитрова в качеството си на председател на Общински съвет Силистра и зам. кметът на общината Денка Михайлова поздравиха всички присъстващи. Представен бе и поздравителен адрес от областния управител Стоян Бонев.
 
Празничната програма включваше кратък доклад, литературно-музикална програма, презентация с филмови материали за дейността на читалището през годините, кратка театрална постановка на самодейци към читалището и танцова програма на детска фолклорна формация „Гребенци“ при ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ Силистра с ръководител Николинка Филипова.
 
В Силистра в рамките на два дни с организационното и финансовото взаимодействие между община Силистра (кметът д-р Юлиян Найденов е патрон на проявата), на Народно читалище „Доростол“ с председател Маргарита Любомирова и на Смесен хор „Седянка“ с диригент Лидия Кулева, както и под егидата на Български хоров съюз, създаден преди 90 години със силистренско участие, бе проведено 12-ото издание на Международния събор на хоровете от крайдунавските градове.
 
Възвръщането на славата на Силистра като „хорова столица на България“ стана възможно и благодарение на спомоществователството на няколко земеделски кооперации, на Доростолска епархия, на Областна администрация Силистра, на Клуб „Родолюбие“, на фирми, личности и на родни политици – доказателство, че събития като първия по рода си събор в страната са възможни само с общите усилия и средства на различни общински и държавни институции, както и на частни структури.
 
С поздравителни адреси към събитието и лично към отраслия в Крайдунавска Добруджа световно известен музикант Теодосий Спасов, отличен от кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов в навечерието на 1 ноември – Ден на народните будители, пристигнал като специален гост на събора за съвместна изява със Смесен хор Седянка, се отнесоха с уважение областният управител на област Силистра Стоян Бонев и ръководството на Български хоров съюз. От името на РЕКИЦ Читалища Силистра бе единствената поздравителна кошница с цветя, подарена като награда за труда на над 200 певци от участващите хорови формации.