Българо-румънска изложба в най-слънчевата зала на Художествена галерия Силистра

9/9/2016
Необикновена българо-румънска изложба бе открита в зала 12 – най-слънчевата в Художествена галерия Силистра. В следващите дни там ще бъдат огряти рисунки и литографии на силистренката Христина Гаева – възпитаник на Художествената академия и д-р по изящни изкуства от Университета в Букурещ, както и скулптурите на румънския професор Думитру Раду.
 
Председателят на Дружеството на СБХ в Силистра – графикът Димитър Кулев, представи необичайният тандем художници, подчертавайки техните достойнства. А и двамата творци, независимо че са представители на различни поколения, имат завидни изяви. Добруджанката е излага във „Витгенщайн“ във Виена, била е участник и в юбилейната за Аказдемията изложба в НХГ София.
 
Гостът от Румъния е от 20 години насам реди награда след награда – от Япония, Корея, Франция, с участия в изложби още в Италия, Германия, Унгария, България и др.
 
Визуално-пластичната симбиоза на българо-румънската изложба показва възхищение от природата и преклонение пред нейната сила, красота и необачкваност.
 
Творците бяха поздравени от директора на ХГ Силистра Йордан Колев, който представи и специални поздравителни адреси от областния управител на Силистра Стоян Бонев, както и от Денка Михайлова – заместник кмет на община Силистра. Стотина гости – колеги, приятели и роднини на авторите на необикновените художествени произведения, ги поздравиха за смелостта да обединят творческите си търсения, предизвикващи индиректно общуване със заобикалящата ни действителност.