Патриотични прояви в Срацимир, Смилец и Богорово

29/8/2016
 
В продължение на няколко дни в различни села на община Силистра имаше прояви, свързани с поминъка, с традициите и с възпоменание на събития от преди десетилетия, оставили траен отпечатък в съзнанието на добруджанци. Към тях съпричастна бе и Областна администрация Силистра.
 
Главният секретар на Областна администрация Ивелин Статев участва в проведената в село Срацимир възпоменателна проява пред Паметника на скърбящата майка, изграден през 1972 г. в центъра на селото от скулптора проф. Любомир Далчев. На него са изписани имената на над 60 български воини, загинали във войните през 20-ия век. Те са представители на общностите в селата Срацимир, Главан, Българка, Бръчма и Поп Кралево. В проявата участваха и представители на съседното село Богорово, където същия ден бе традиционният празник на селото, уважен от множество хора и състави от цялата Силистренска област.
 
Кметът на Срацимир Георги Костадинов държа реч по темата, а ставрофорен иконом Добри Чаков отслужи панихида в памет на загиналите в местния православен храм "Св. Димитър". На другия ден в селото бе молебенът за здраве и откриването на паметна плоча по повод опожаряването на селото през 1916 г., когато по стечение на обстоятелствата жителите му се спасяват от гибел. Мнозина са изселените в Молдова, откъдето част от тях никога не са се завърнали.
 
В последния ден на седмицата в силистренското село Смилец завърши програмата „Седмица на динения маджун”, организирана със съдействието на община Силистра от кметството с кмет Павлина Романова и на местното Народно читалище „Светлина”. Тя включи няколко традиционни моменти от миналото на някогашното село Караомур: открити уроци по танци; производство, „история и практика” на печенето на хляб; възстановка на ритуала „Жътва”, както и подготовката на няколко тона дини (голяма част от тях подарък от бизнесмена Тодор Ст. Тодоров и от ЗК „Нива 93 – село Проф. Иширково”), за да се „превърнат” в добруджанския еликсир, известен като „динен маджун”, някога естествен подсладител и част от трапезата на българина от Крайдунавска Добруджа. 
 
Още в рамките на седмицата областният управител Стоян Бонев отправи поздрав към инициаторите за проявите в знак на подкрепа на намеренията им по оригинален, едновременно патриотичен и познавателен начин да обърнат поглед към традициите. При това увличайки в тях и съвременното поколение, предвид и акцията "Приеми ме на село", в която участваха градски деца от няколко възрасти.