Поздравления от областния управител до различни адресати във връзка с международни и регионални събития

22/8/2016

В края на миналата седмици и в почивните дни от името на областния управител на област Силистра Стоян Бонев бяха отправени поздравления до различни адресати във връзка с международни, регионални и общински събития.

 
·        Председателят на Дружеството на СБХ В Силистра Димитър Кулев в присъствието на заместник областния управител Елена Томова и на заместник кмета Денка Михайлова приветства в Художествена галерия Силистра 13-те участници в пленера „Човек и природа – Ветрен 2016“.
 
Той бе проведен от 12 до 18 август в село Ветрен с подкрепата на община Силистра. На вниманието на публиката са 50 творби в областите живопис, скулптура, графика и рисунка на художници от няколко поколения: силистренците Калоян Георгиев – скулптура, Боян Вихренов, Владимир Стефанов, Преслав Колев, Константин Дончев, Стефан Пенчев, Радослав Костов – живопис; Таня Кулева и Дана Стоянова – скулптура (Добрич), и Валентин Голешев – график илюстратор от Търговище.
 
·        61-ият ТИД финишира във Ветрен, където гребците от 6 страни бяха посрещнати от кмета на селото Иванка Славова с участие в тържеството на заместник кметовете на община Силистра Денка Михайлова и Мирослав Тодоров, както и от представители на БФТ. 
 
Секретарят на читалището във Ветрен Атанаска Атанасова приветства 150-те гребци, сред които 40 чужденци – 20 германци, 13 австрийци, румънци, сърби и др., както и българите – заедно с шестимата силистренци, начело с председателя на Туристическо дружество „Дочо Михайлов“ Александър Лечев.
 
Областният управител Стоян Бонев отправи специален поздравителен адрес до участниците в регатата, достигнали до Силистра, отбелязвайки забележителните им морални и физически усилия, за да преодолеят предизвикателствата по време на регатата.
 
Началото на ТИД е през 1955-1956 г. по инициатива на студенти от Братислава. В България ТИД е от 1965 г., първо около Видин, после до Русе, а в следващите години – и до Силистра, където доскоро бе истинският финал след 2020 км гребане от Инголщадт в планината Шварцвалд в Германия. От 6-7 години гребците продължават през дунавската делта още 500 км до Сулина на брега на Черно море.
 
·        С финансовата подкрепа на Министерство на културата в град Дулово бе проведен XXII-ият  Регионален фестивал на турския фолклор с участието на народните читалища от общината. 
                    
Фестивалът е единствен по рода си в Североизточна България и се провежда всяка година без прекъсване. Първото издание  датира от 1994 година и се провежда като преглед на турската художествена самодейност. Поради големия интерес през годините, той се утвърждава и става традиционен за община Дулово.
 
От преглед постепенно прераства в Регионален фолклорен фестивал за представители на различни етнически и културни общности:  сунити, алиани, татари и помаци. Във фестивала, който е част от областния и националния културни календари, вземат участие близо 50 самодейни състави и групи от общината, както и гости от Североизточна България. До всички тях областният управител Стоян Бонев отправи поздравителен адрес, за да отбележи проявата на отношение към традициите и фолклора.
 
·        Най-старият в България арменски православен храм – апостолическата църква „Света Богородица“ в Силистра, отбеляза своя празник в дните около Света Богородица, чието име носи. Празнична литургия отслужи отец Дирайр Хадавян от Русе.
 
На поканата на настоятелството с председател Екатерина Тодорова се отзоваха потомствени арменци, граждани и представители на различни институции. Със специален поздравителен адрес областният управител Стоян Бонев поздрави  участниците в празника, в който бе включен и ритуалът „кръщавка“ на Елинор, която е най-малкият представител на общността.
 
Арменското църковно настоятелство вече е  в подготовка за честване на 400-годишнината на храма, което предстои след няколко години. Според камък с надпис, който се съхранява, началото му е сложено през 1620 г.