Фондация "АЗГАРД" награди участниците в конкурса за слънчеви фолклорни руни

23/6/2016
В Младежки дом Силистра бе проведено награждаването в тагодишния седми по ред международен конкурс „Слънчевите руни в българските носии и тъкани“, дело на Фондация „АЗГАРД“ с председател етнографа Росен Чолаков.
 
„Конкурсът се провежда в пет категории и в него участваха ученици от 6 до 18 г. от България, както и от български училища в Испания, САЩ и Украйна, до които специален поздравителен адрес отправиха задочно министърът на образованието Миглена Кунева и областният управител Стоян Бонев“, обяви в началото на ритуала Йонка Господинова от името на организаторите.
 
Присъстващите бяха поздравени лично от началника на РИО д-р Габриела Миткова, от заместник председателя на Общински съвет Силистра Константин Стоилов, от ръководителя на ОДК Маргарита Любомирова, от директора на библиотеката Даниела Недялкова и от РЕКИЦ – ст. експерт Мария Неделчева, които раздадоха наградите на отличените – общо над 30 участници различните категории.
 
За да си получат наградите бяха дошли призьори или техни наставници от Велинград, Варна и Русе. Наградени има още от Попово, Карнобат и други български градове, като най-далечният бе Бостън в САЩ.
 
Камерни състави от Ансамбъл за народни песни и танци „Силистра“ при НЧ „Доростол“ и при Ансамбъл „Гребенци“ – ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ Силистра, поздравиха участниците в тържеството.
 
Конкурсът, който е единствен по рода си в Североизточна България, бе проведен с институционалното партньорство на Областна администрация Силистра, Общински съвет Силистра, община Силистра, РИО на МОН, ОДК, НЧ „Доростол“, РЕКИЦ ЧИТАЛИЩА, РБ „Партений Павлович“, както и със спомоществователството на бизнесмена Александър Сабанов.