Инициатива на областния управител на Силистра за подпомагане на даровити деца в затруднено материално положение

16/6/2016
На 16 юни 2016 г. в залата на Областна администрация Силистра за пети пореден път под патронажа на областния управител на област Силистра бе проведена церемония като завършек на уникалната дарителска проява „Инициатива за подпомагане на даровити деца в затруднено материално положение“. Тя стартира през 2012 г. при управлението на Николай Димов, който е сред постоянните дарители, заедно със земеделски производители и кооперации от областта. В осъществяването на ритуала участва и заместник областният управител Елена Томова.
 
На поканата на областния управител Стоян Бонев се отзоваха 26 дарители – депутатът в европарламента Емил Радев, представители на държавната администрация и на местното самоуправление от област Силистра, хора от бизнеса, вкл. в сферата на земеделието и хранителната промишленост в област Силистра; от кметства и училища. Всички те се включиха в инициативата, за да зарадват 40 деца от първи до 12-и клас от държавни и и общински училища в името на едно голямо общо добро. Техен адресат са подрастващи, които са добри в учението и имат нужда от помощ за повече самочувствие и възможности за личностно развитие.
 
И тази година, както и през предишните 4 години, в навечерието на Деня на детето бе създаден фонд за подпомагане на талантливите деца на област Силистра, а даренията бяха връчени в края на учебната година. И в настоящата кампания традицията бе спазена: съдържанието и размерът на индивидуалната подкрепа се определят от волята на всеки дарител. Общо над 5 000 лева е сумата, събрана във фонда от страна на всички дарители, включително представители на Областна администрация Силистра.
 
Реализацията на инициативата стана възможна благодарение на организационното съдействието на екипа на областния управител Стоян Бонев и на ръководството на Областна администрация с главен секретар Ивелин Статев, на помощта на кметовете на общини и кметства, както и на логистичната подкрепа на Регионалния инспекторат по образованието към МОН в област Силистра, предоставил списък с имената  на децата с отличен успех, но в затруднено материално положение, разпространен сред потенциалните дарители.
 
В ритуала за отчитане на резултатите от дарителския фонд участваха голяма част от дарителите или техни представители; заместник кметове на общини и на населени места, учители, децата – адресати и техните родители, както и представители на медиите.
 
В знак на благодарност за съпричастността към инициативата за подпомагане на даровити деца в затруднено материално положение всеки от дарителите получи поздравителен адрес от областния управител Стоян Бонев с пожелание традицията да продължи и в следващите години.