Слова, цветя, почетни караули и вой на сирени в област Силистра в Деня на Ботев и падналите за свободата на България

2/6/2016
 
С шествия, тържествени слова, почетни караули, поднасяне на цветя пред паметници на герои, както и с традиционен вой на сирени бе отбелязан 2 юни – Ден на Ботев и на падналите за свободата на България, в различни населени места на област Силистра.
 
В областния град ритуалите бяха проведени пред паметника на Стефан Караджа, дело на силистренския скулптор Павел Метеоров, открит на 1 октомври 1941 г. в чест на първата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България. В тържеството участва заместник областният управител Младен Минчев, който заедно с представители на местните власти, на регионални културни институти и училища, както и на представители на основни политически партии, поднесе цветя в знак на признателност към всички, дали живота си за свободата на страната ни. Тържеството започна с дефиле начело с Градски духов оркестър.
 
Слово за Деня на Ботев произнесе кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов. Стихотворението „България – земя като една човешка длан“ на поета Георги Джагаров рецитира ученикът Георги Георгиев. Почетният караул бе на Клуб „Родолюбие“.
 
Трябва да отбележим, че 13 от народните читалища в област Силистра носят името на поета революционер Христо Ботев, а училищата, носещи името Ботйово са три – в Тутракан, Паисиево и Алфатар. В Силистра има и патриотичен клуб, назован на родения в Калофер славен българин. В областта с  8 присъствия в читалищни заглавия е и Стефан Караджа, български национален герой и войвода, революционер от българското национално-освободително движение. В Тутракан, Алфатар, село Проф. Иширково и др. населени места има паметници на Христо Ботев.